Tech

Hackerek támadhatják a kórházak altatógépeit

A CyberMDX kiberbiztonsági vállalat szerint könnyen meghackelhetők azok az altatógépek, amelyeket világszerte rengeteg kórház használ, többek között a brit Országos Egészségügyi Szolgálat létesítményei is. Ahhoz, hogy támadhatók legyenek, hozzá kell csatlakoztatni őket a kórház hálózatához, ami valószínűleg több helyen így történt – olvasható a BBC-n.

A szóban forgó Aespire és Aestiva 7100 és 7900 altatógépeket az altatóanyag mennyiségével lehet manipulálni, valamint ki lehet kapcsolni azt a vészjelzést is, amely az orvosoknak mutatja, ha valami baj van a beteggel és az altatással. A BBC News sok utalást talált neten arra, hogy melyik kórház használja ezeket a gépeket, így ha valaki tudja, hogy manipulálni lehet őket, nincs nehéz dolga megkeresni, hol tud lecsapni.

Fotó: iStock

A legnagyobb mennyiségben ezeket a gépeket brit és ázsiai országok használják. A BBC-nek a gépeket gyártó GE Healthcare elmondta, hogy nem terveznek frissítést kiadni a gépekhez, mivel nem érzik, hogy komoly biztonsági kockázat volna.

Azt viszont javasolják, hogy minden kórház figyeljen oda a belső hálózatai biztonságára.

A Swansea Egyetem orvosi eszközök kiberbiztonságával foglalkozó szakértője, Harold Thimbleby professzor a BBC-nek elmondta, hogy ha valaki képes bejutni egy kórház belső hálózatába, és a gép rá van csatlakozva arra, akkor egyszerűen az illető megkeresi a listában, és változtat a beállításokon. 2017-ben már volt egy olyan kibertámadás, ami a brit kórházak rendszereit támadta, ezt WannaCrynak nevezték el.

Szakértők szerint azonban még mindig kevés az esélye annak, hogy egy beteg sérülhet egy ilyen támadás során, mivel az altatóorvosok folyamatosan ellenőrzik az állapotát altatás közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik