Tudomány zöldövezet

Riasztás az egész országra, szóródnak a zivatarok

A keletire forduló áramlás szétszórja a zivatarokat, bárhol és bármikor eleredhet az eső, 0-35 mm-nyi csapadékra bárhol és bármikor számíthatunk. Az ország teljes területén riasztás van érvényben, a következő napokban csak a bizonytalanság a biztos.

Lassan, és mondhatni „pontszerűen” enyhül a tavaszi aszály, a hosszú ideje egymás sarkát taposó északnyugati frontok hoztak némi csapadékot, rájuk jellemzően főként a délnyugati és a tiszántúli területekre. Rendes, áztató esőknek nyoma sincs, és nem is várhatók, de a helyi záporok, zivatarok egy-egy körzetben azért már „tisztességes” mennyiséggel szolgáltak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás csapadéktérképén remekül látszik, hogy míg egyes helyeken akár 35 mm is esett, az ország középső harmada, és most az északkeleti rész is kimaradt a szórásból.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Bárhol és bármikor

Az elmúlt hetekben ezek az északnyugati frontok ismételgették egymást, és mintha tankönyvi példákat ültettek volna a gyakorlatba, tényleg az ország nyugati és keleti területeire szállítottak némi csapadékot, máshol csak a szelet éreztük belőlük. Most azonban változás történt.

A kialakult mintázatot szétzúzta egy, a Fekete-tenger térségében kialakult hideg légörvény, a nedves légtömegek kelet felől retrográd módon kezdenek visszamozogni. Megváltozott a széljárás, ennek köszönhetően pedig a záporok, zivatarok előfordulásának helye is nagy szórást mutat: hazánk középső tájain is megnőtt a záporok, zivatarok kialakulásának esélye

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ezzel együtt viszont még tovább nőtt a bizonytalanság. Korábban írtunk róla, hogy a járványügyi intézkedések közvetett hatásaként romlott a meteorológiai előrejelzések pontossága. Ezt most még tetőzi, hogy az áramlás kelet felől ér minket, az érintett országok műszerezettsége sokkal gyengébb, mint az unióban. Magyarán nem tudjuk megmondani, a következő napokban pontosan hogyan alakul majd a csapadék eloszlása.

Riasztás minden megyében

Ezt a bizonytalanságot támasztják alá az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző térképei is. Kedden 11 órától Magyarország teljes területére elsőfokú riasztást adtak ki „az aktuális és a néhány órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek” miatt.

Esetünkben ez azt jelenti, hogy a késő délelőtti óráktól estig ismét bárhol várhatók zivatarok, amelyekhez kapcsolódva viharos szél (60-80 km/h) és apró szemű jég (<=1 cm) előfordulhat. A riasztás az aktuális helyzet alapján változik, itt kísérheti figyelemmel.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerdán sem lesz sokkal rózsásabb a helyzet, jelenleg a középső és a keleti országrészre is figyelmeztető előrejelzés van érvényben.

Végtelen tavasz

Ami a folytatást illeti, a meteorológus szerint marad a rendkívül szeszélyes időjárás, a záporok, zivatarok helyét nem lehet előre jelezni. A legtöbb, amit mondhatunk, hogy bárhol számíthatunk csapadékra, a mennyiség nagyjából 0 és 35 mm között változhat. A hőmérséklet végig a héten tartja a 20-22 fok körüli csúcsértékeket, többfelé lesz erős, élénk a szél.

Molnár László megjegyzi, idén mintha nem akarna véget érni a tavasz. Immár harmadik hónapja a klasszikus tavaszt idéző 15-20 fok közelében van a hőmérséklet – voltak persze kilengések, de ezek hozzák össze az átlagot –, ami márciusban és április elején még szokatlanul melegnek számított, most viszont már inkább hűvösnek nevezhetjük.

Jelenleg úgy tűnik, a nyár majd a naptár szerint érkezik, június első napjaiban ugyanis felmelegedés kezdődik.

Kiemelt kép: Mohai Balázs /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik