Tudomány zöldövezet

A véltnél többen halhatnak meg a klímaváltozás miatt

Egy friss tanulmány alapján a hivatalos feljegyzések nem adják vissza pontosan a klímaváltozáshoz köthető halálesetek számát – írja a ScienceAlert. Arnagretta Hunter, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az éghajlatváltozás embereket öl meg, mégsem jelölik ezt elég precízen a halotti anyakönyvi kivonatokban.

Hunter és kollégái az ausztráliai halálozási adatokat vizsgálták, és arra jutottak, hogy a hatóságok alábecsülik a hőhöz köthető haláleseteket. Bár az ország halottvizsgálati bizonyítványaiban fel kell tüntetni az alapbetegségeket és egyéb faktorokat, az éghajlathoz kötődő tényezőket ritkán veszik figyelembe.

A szakértők szerint 2006 és 2017 között az 1,7 millió haláleset kevesebb mint 0,1 százalékát kötötték közvetve vagy közvetett módon a természetes hőhöz, noha a halálesetek 2 százalékát okozhatta a forróság.

A nyári bozóttüzek például az extrém meleg és a szárazság miatt alakulnak ki, a lángok pedig füstmérgezést idézhetnek elő. A forróság többek közt így képes közvetve növelni a halál kockázatát. A tanulmány szerzői szerint ez olyan, mintha egy villámcsapásnál egy lezuhanó ág végezne egy emberrel, a halál leírásakor viszont említést sem tennének a villámról.

Kép: Getty Images

A kutatók úgy vélik, hogy modernizálni kell a rendszert, és a közvetett okokat is fel kell tüntetni. A csapat szerint erre nemcsak Ausztráliában, hanem a világ több országában is szükség lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik