Tudomány zöldövezet

Megint tömegesen fehéredik a Nagy-korallzátony

Ausztrál kutatók megfigyelték, hogy megint tömeges fehéredés zajlik a Nagy-korallzátony több pontján is – írja az IFL Science. Bár Ausztráliában most nincs különösebben meleg, az ausztrál nyár után felgyülemlett hőstressz most kezd hatni igazán a korallokra.

Az ausztrál hatóságok és kutatóintézetek közösen már  344 ezer négyzetkilométernyi területet megvizsgáltak, és több mint 800 zátonyt néztek át. Az eredmények nagyon különbözőek voltak: akadt, ahol szinte egyáltalán nem volt tapasztalható fehéredés, és voltak területek, ahol nagyon nagy volt a baj, több mint a korallok 80 százaléka kifehéredett. A legnagyobb fehéredés azokon a zátonyokon volt, amelyek a legnagyobb hőstressznek voltak kitéve.

Kép: Getty Images

A kutatók azonban felhívják a figyelmet arra, hogy ez nem csak rossz hír: legalább a zátonyok egy részét egyáltalán nem is érinti a fehéredés, teljesen egészségesek, működő az ökoszisztémájuk. Azt is fontos megjegyezni, hogy a kifehéredett korallok nem pusztulnak el, azoknál a zátonyoknál, ahol nem fehéredik ki minden korall, jó esély van, hogy a terület visszanyeri korábbi állapotát.

A turisták által gyakrabban látogatott területeken érdekes módon egyelőre nem nagy mértékű a fehéredés, a kutatók szerint ezek a zátonyok túlélhetik a hőstresszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik