Tudomány

Meglepő módon pusztít a hőség

Az eddig vártnál sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek a tengeri hőhullámok a korallzátonyokra – derül ki az Új-dél-walesi Egyetem (UNSW) és három másik ausztrál felsőoktatási intézmény, valamint az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kutatóinak tanulmányából.

A magasabb vízhőmérséklet nem csupán a korallfehéredés szempontjából aggasztó, hanem közvetlenül a virágállatok pusztulását okozhatja.

Gyors pusztulás

Az UNSW professzora, Tracy Ainsworth szerint a tengervíz felmelegedése okozta korallfehéredés a korall és mikrobái szimbiózisának felbomlásához vezet, aminek eredményeként a korall elveszti legfőbb táplálékforrását és elpusztul, amennyiben a szimbiózist nem sikerül helyreállítani.

Most azonban azt látjuk, hogy a pusztító tengeri hőhullámok még a korallfehéredésnél is nagyobb csapást jelentenek a korallokra: a vízhőmérséklet olyan magas, hogy a virágállatok nem kifehérednek – a bennük élő és a színüket adó algák kilökődésének eredményeként –, hanem egyszerűen elpusztulnak, és csupán a fehéres színű mészváz marad utánuk – idézi az MTI.

A szakemberek azt is megállapították, hogy a mészváz is hamar semmivé válik az algák és baktériumok gyors fejlődése miatt, ami a pusztító hőhullámok egy másik váratlan következménye.

A klímakutatók „ismeretlen ismeretlenekről” beszélnek, olyan következményekről, amelyeket a jelenlegi ismereteink és tapasztalataink alapján nem tudunk megjósolni, és ez a mostani felfedezés beleillik ebbe a kategóriába

A kutatók reményei szerint az eredményeik segítenek nyomást gyakorolni a döntéshozókra, hogy azok felismerjék a világ korallzátonyait fenyegető veszélyeket és lépéseket tegyenek ezen természeti csodák megóvása érdekében.

Kiemelt kép: STRINGER / IMAGINECHINA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik