Tudomány zöldövezet

Ismét nagy veszélyben a Nagy-korallzátony

Újabb tömeges korallfehéredés kockázatára figyelmeztetnek a Nagy-korallzátony felügyeletéért felelős szakemberek – írja az MTI. A kutatók a zátony több régiójában is a hőstressz jeleit észlelték. A térségbben a szokásosnál melegebb óceáni áramlatok miatt a februári átlagnál 2-3 Celsius-fokkal emelkedett a víz hőmérséklete.

Ezek az anomáliák rendkívül aggasztók, és a múlt héten tovább erősödtek”

– mondta David Wachenfeld, a hatóság vezető kutatója.

Kép: Getty Images

Az Ausztrália északkeleti partjainál 2300 kilométer hosszan elnyúló zátony északi részét 2016-ban és 2017-ben is tömeges korallfehéredés sújtotta, a korallok még mindig regenerálódnak. A virágállatokkal szimbiózisban élő algák rendkívül érzékenyek a környezet, például a hőmérséklet alakulására, így bizonyos változások hatására kilökődnek a korallokból. Ilyenkor figyelhető meg a fehéredés, ami akár el is pusztíthatja a korallokat.

Az Ausztráliai Múzeum által működtetett Lizard Island Kutatóállomás igazgatója, Lyle Vail szerint a Nagy-korallzátony tengeri nemzeti park területén található sziget körüli sekély vizekben a korallok nagyjából 30-40 százalékán figyelhető meg bizonyos szintű fehéredés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik