Tudomány koronavírus

Évek óta az emberben lehet a koronavírus egy új tanulmány szerint

Még mindig zajlik az új koronavírus, a SARS-CoV-2 eredetének kutatása: jelenleg az a legvalószínűbb elmélet, hogy denevérről került át egy közvetítő állatra (könnyen lehet, hogy az illegálisan csempészett tobzoskára), és így az emberekre. Egy friss nemzetközi tanulmány, amely a Nature Medicine tudományos folyóiratban jelent meg, arról tájékoztat, hogy előfordulhat: a koronavírus még egy emberre ártalmatlanabb formájában került át az emberi szervezetbe, és ott mutálódott addig, amíg ennyire fertőzőképes és veszélyes nem lett – írja a Science Alert.

Kép: Flickr / NIAID

Az amerikai, brit és ausztrál kutatók úgy gondolják, a vírus már egy ideje az emberi populációban keringhetett, mielőtt veszélyessé vált volna. Ahogyan azt egy korábbi cikkünkben is írtuk, ugyanez a kutatás bizonyította, hogy az új koronavírus mindenképpen természetes eredetű, és nem laboratóriumban készült, a kutatócsoport eredményei azonban újabb érdekes kérdéseket is felvetnek.

Nem emberek szabadították a világra a koronavírust
Nem laboratóriumban, mesterségesen csinálták.

A kutatócsoport két eshetőséget is megvizsgált: az egyik az, amikor az új koronavírus még állati szervezetben, emberbe kerülés előtt mutálódott, a másik pedig az, amikor az emberi szervezeten belül tette ugyanezt. Előbbi lehetőséget azért tartják valószínűnek szakemberek, mert denevérekben és tobzoskákban is találtak már nagyon hasonló genommal rendelkező koronavírust, de ugyanazt, ami az emberi szervezetben jelenleg pusztít, még nem sikerült azonosítani egyik állatban sem. Persze rengetegféle denevér és tobzoska hordozhatja a vírust, és

könnyen lehet, hogy egy szűkebb csoportban alakult ki az emberekre is veszélyes változata.

A második eshetőséget sem lehet kizárni, előfordulhat ugyanis, hogy a koronavírus egy kevésbé pusztító, embereket súlyosan nem betegítő fajtája került át állatról emberre, és az emberi szervezeten belül mutálódott úgy, hogy komoly egészségügyi problémákat okozhasson. Egyelőre mindkét hipotézisnek vannak követői, de nem készült elég kutatás az új koronavírusról ahhoz, hogy egyértelműen el lehessen dönteni, kinek van igaza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik