Tudomány koronavírus

Előfordulhat, hogy a magzatra is veszélyes a koronavírus

Eddig nagyon kevés információnk volt arról, hogy az új koronavírus vajon veszélyesebb lehet-e terhes nőkre és a magzatukra – eddig úgy tűnt, hogy ők nem tartoznak a különösen veszélyeztetett csoportba. Három friss kutatás azonban más eredményre jutott – igaz, nagyon kis egyedszámmal dolgoztak, és

nem is teljesen egyértelmű, hogy az újszülöttek a méhben, vagy születés után kapták el a betegséget. 

A STAT News beszámolója szerint két kutatás, amelyek a Journal of the American Medical Association tudományos folyóiratban jelentek meg, mindkettő kínai mintákkal dolgozott, és nagyon kevés résztvevővel. Ezek arra az eredményre jutottak, hogy azok az antitestek, amelyeket a szervezet az új koronavírus ellen termel, megtalálhatók voltak az újszülöttek szervezetében, ezeket az antitesteket általában az anya nem adja át a gyereknek.

A harmadik kutatásról a JAMA Pediatrics tudományos folyóiratban számoltak be, ez 33 koronavírussal fertőzött anyát vizsgált meg, akik közül háromnak lett koronavírusos babája. Viszont ezeket a gyerekeket a születés utáni második nap tesztelték, így még az is előfordulhat, hogy a kórházban kapták el a vírust.

Kép: Getty Images

A kutatások során vizsgált beteg babák mindegyike felépült: legtöbbjük mutatott olyan tüneteket, mint a levertség, a légzési nehézség, a láz, az egyiküknek tüdőgyulladásra utaló tüneteit is felfedezték. Az első vizsgálattól számított 6-7. napon azonban már mindegyiküket gyógyultnak minősítették.

Két másik kínai kutatócsoport azonban felfedezett úgynevezett IgM antitesteket is két olyan baba szervezetében, akiknek terhesség során az anyjuk koronavírusos volt. Ezek az antitestek az elsők, amelyek kialakulnak, ha szervezetbe valamilyen patogén kerül. Néhány antitestet képes az anya is a gyereknek átadni, de

ezek az IgM antitestek nem ilyenek, méretük miatt nem jutnak át a magzatba. 

Az IgM antitestek jelenléte ennél a két babánál valószínűtlenebbé teszi a kórházi fertőzés elméletét, mivel általában nagyjából 3-7 nap szükséges a kifejlődésükhöz – a teszteket pedig 2 órával születés után végezték. Persze újra érdemes megjegyezni: összesen két babáról van szó, ez a szám vajmi kevés ahhoz, hogy bármilyen tudományosan releváns következtetést le lehessen vonni belőle.

Arra azonban mindegyik kutatás jó, hogy megmutassa: érdemes további kísérleteket végezni a témában, mert egyáltalán nem biztos, hogy a terhes nők nem tudják átadni a magzatuknak a fertőzést. Persze pánikra nincs ok: még azok a babák is látszólag minden probléma nélkül felépültek, akik koronavírus-gyanúval születtek meg.

Egy amerikai kutatócsoport hétfőn kezdi a kutatását amerikai és kanadai terhes, koronavírussal fertőzött nőkön: a terv az, hogy végigkövessék a terhességet, majd megfigyeljék a gyereket életének első évében is – így kizárhatók lesznek az esetleges fertőzés okozta hosszú távú következmények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik