Tudomány koronavírus

Így fertőtlenítheti a lakást a koronavírustól

Azt, hogy esetlegesen utcára lépve hogyan védekezhetünk a koronavírus ellen, általában már betéve tudjuk: viseljünk maszkot, kesztyűt is, ha tehetjük, ne menjünk tömegbe, lehetőség szerint még a házat se hagyjuk el, tartsuk magunkat távol a köhögő, tüsszögő emberektől, és ne nyúljunk az arcunkhoz. De mi a helyzet a lakás fertőtlenítésével?

Az új koronavírus különböző felületeken más és más ideig él túl, a legtovább például a rozsdamentes acélon és a műanyagon bírja (itt kilenc napot mértek a kutatók), papíron és kartonon mindössze egy napot képes „életben maradni”, vagyis örökítőképességét megőrizni, hiszen a vírus nem élő szervezet.

Kép: Getty Images

Persze ilyenkor már nagyon kicsi az esélye, hogy az ember megfertőződik, mivel a vírusok száma ez idő alatt is csökken, de azért akit megnyugtat, a lakást is kitakaríthatja úgy, hogy biztosan ne legyen sehol egy-két rejtőzködő koronavírus sem.

A szappanos víz az etalon

Nem véletlenül ajánlják szakemberek a rendszeres kézmosást: a szappan, ahogy ebben a cikkünkben is írtuk, nagyon jó fegyver a koronavírus ellen, hiszen feloldja a zsírburkot a vírus körül, és örökítőképtelenné teszi azt. Éppen ezért nagyon jó megoldás, ha a felületeket szappanos vízzel lemossuk, mert ez a megoldás fizikailag is eltünteti a vírusokat onnan.

Fehérítő, fertőtlenítő

Azok a fertőtlenítők, amelyeknek hatóanyaga a nátrium-hipoklorit, nagyon hatékonyan pusztítják a vírust minden felületről. A legjobb, ha 10-15 percig hagyja hatni a szóban forgó területen, aztán alaposan letörli onnan. A nátrium-hipoklorid a vírus RNS-ét, vagyis azt a fehérjéjét pusztítja el, ami ahhoz kell, hogy tovább tudjon szaporodni.

Orvosi alkohol

A legtöbb orvosi alkoholban etanol található, ami mindössze 30 másodperc alatt képes elpusztítani a vírust. Ahogy a fertőtlenítő, úgy az etanol is a vírus RNS-ét pusztítja el, így a kórokozó nem tudja másolni magát az emberi sejten belül. Nedvesítsen be egy ruhadarabot, majd öntsön rá egy kis orvosi alkoholt, és törölje végig vele a felületet!

Fontos megjegyezni, hogy ezek mindegyike csakis külső, felületekre történő alkalmazással javasolt, ne mosson kezet senki fertőtlenítővel, mert csak többet árt, mint használ. Ha azonban a lakást akarja fertőtleníteni, a Science Alert szerint ezek a szerek megteszik a magukét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik