Tudomány koronavírus

Koronavírus: miért ilyen kevés a beteg Oroszországban?

Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt héten jelentette be, hogy sikerült megállítani az új koronavírus tömeges terjedését, és hogy kontroll alatt tartják a járványt. Vajon hogyan képes Oroszország megküzdeni az új kórokozóval?

Oroszországban kifejezetten alacsony az új koronavírusos esetek száma, a Johns Hopkins Egyetem március 23-i adatai alapján 146 millió lakosra csupán 440 igazolt páciens jut.

Ez nagyjából annyi beteg, amennyit a 19,5 milliós Romániában azonosítottak.

Mindez igen meglepő, hiszen Oroszországnak 4200 kilométer hosszú határa van Kínával, ahol az új koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) elsőként megjelent. Oroszország és Kína között ráadásul jelentős az áru- és a személyforgalom.

Egyes szakértők úgy vélik, Oroszország titka a korai és agresszív járványügyi reakció lehet: a közös határt már január 30-án lezárták, a tömegrendezvényeket felfüggesztették, és hamar elkezdték a karanténzónák kialakítását. Melita Vujnovics, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) orosz képviselője a CNN-nek azt mondta, a tömegtesztelést is január végén indították el, de a fertőzöttek kapcsolatfelderítésére, az izolációra és a szociális távolságtartásra is nagy hangsúlyt fektettek a kezdetektől. Az országban szombatig nagyjából 156 ezer tesztet végeztek el.

Nem csak az oroszoknál kevés az eset

Kína környékén általánosságban elmondható, hogy aránylag kevés a megbetegedés. Egyes Kínával szomszédos országokban, például Laoszban állítólag még meg sem jelent a koronavírus. Sok szakértő a korai járványügyi intézkedések ellenére kétkedő a térségre jellemző alacsony esetszám miatt – már csak azért is, mert a Kínával élénk kereskedelmi kapcsolatban lévő Dél-Koreában és az Egyesült Államokban meglehetősen sok az igazolt beteg.

A fentiek azonban nem jelentik azt, hogy Oroszország tökéletesen védve lett volna: az Európai Unióból érkezőket hosszú időn át nem szűrték kellően. Az orosz egészségügyi hatóságok szerint az esetek többsége olaszországi eredetű.

Sok a kétkedő

Oroszországban sokan kétkedve fogadják a hatóságok állításait. A szovjet időkből nem egy példa ismert, amikor átláthatatlanok voltak a vészhelyzeti adatok – gondoljunk csak az 1986-os csernobili katasztrófára vagy a HIV/AIDS-járványra az 1980-as években. Az állam fel is vette a küzdelmet a tévesnek ítélt információkkal, március elején eltávolítottak egy, a közösségi médiában gyorsan terjedő posztot, mely szerint 20 ezer fertőzött lehet az országban.

Bizonyos híroldalak szerint a védőfelszerelés sem elegendő, néhány szakértő pedig az orosz tesztmódszert is kritizálja, mivel a mintákat egyetlen laboratóriumban vizsgálják. A Vector cég által gyártott, Oroszországban használt tesztek ráadásul meglehetősen alacsony érzékenységűek, így sok lehet a hamis negatív eredmény.

Az első ismert moszkvai beteg is arról számolt be az Instagramon, hogy a 2. tesztje negatív lett, míg az első és a harmadik pozitív volt.

Anasztaszija Vasziljeva, Alekszej Navalnij ellenzéki vezető támogatója és az orosz orvosszövetség vezetője többször is azt állította, hogy a hatóságok tüdőgyulladásként és akut légzőszervi fertőzésként regisztrálnak sok koronavírusos esetet. Az állami szervek cáfolták Vasziljeva vádjait, kiemelve, hogy a tüdőgyulladásos betegeket kiemelten tesztelik az új kórokozóra.

Akár élete végéig orosz elnök maradhat Putyin
Az orosz parlament alsóháza úgy döntött, Vlagyimir Putyin 2024-ben is harcba szállhat az elnöki pozícióért.

Ennek ellenére a hatóságok is elképzelhetőnek tartják, hogy más régiókhoz hasonlóan Oroszországban is sok az azonosítatlan eset. Ennek hátterében az áll, hogy az új koronavírus a legtöbbször enyhe tüneteket vált ki, vagy nem is okoz panaszokat. A szakértők szerint az sem lehetetlen, hogy idővel az országban is jelentősen nőni fog a megbetegedések száma. Január vége és március eleje között csupán három esetet regisztráltak, március 2. óta azonban közel 440-re nőtt az ismert esetek száma.

Egyes források alapján Oroszország nem csak a határain belül torzíthatja a koronavírusra vonatkozó információkat. Az Egyesült Államok szerint a közösségi oldalakon Oroszországhoz köthető profilokkal indulhatott dezinformációs kampány a koronavírus kapcsán.

Kiemelt kép: AFP / Tom Grimbert / Hans Lucas

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik