Tudomány koronavírus

Koronavírusos, vagy csak megfázott? Ezek a COVID-19 leggyakoribb tünetei

Bárki, akinek mostanában folyik az orra, belázasodik, megfájdul a torka, rögtön koronavírusra gyanakszik, és köhögni sem érdemes a villamoson, főleg szárazat, mert mindenki pánikoni kezd körülöttünk. Pedig az, ha lerobbanunk, nem feltétlenül jelenti azt, hogy el is kaptuk a világjárványt okozó vírust, könnyen lehet, hogy a mostanában méltatlanul mellőzött influenza döntött le minket, vagy csak megfáztunk.

Fontos tudni, hogy az influenza és a COVID-19 között bőven vannak különbségek, ezeket ebben a cikkünkben taglaltuk. Bár a tünetek nagyjából megegyeznek, és nehéz eleinte megkülönböztetni őket, azért érdemes tudni, hogy mik a koronavírusos fertőzés leggyakoribb jelei, mire érdemes figyelni.

A koronavírus nem ugyanolyan, mint az influenza, mutatjuk is, miért
Sokan ezzel érvelnek, amiért nem kellene ilyen drasztikusan védekezni a koronavírus ellen. Nincs igazuk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az Our World in Data szedte sorrendbe a legjellemzőbb előforduló tüneteket, igaz, csak kínai minták alapján (a WHO 55924 igazolt koronavírusos kínai beteg tünetei alapján csinált statisztikát). Kiderül, hogy a legfontosabb két tünet egyértelműen a láz és a száraz köhögés, de gyakori még a fáradékonyság, a torokban lerakódás képződése, valamint a nehéz légzés is.

 

Érdekes, hogy a WHO adatai alapján a koronavírusos fertőzötteknek nagyon ritkán folyik az orruk, így ha ilyen tünetet is észlel magán, akkor könnyen lehet, hogy egyszerűen megfázott, vagy influenzás – de az is lehet, hogy a koronavírus mellett más fertőzés is elérte a szervezetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik