Tudomány

Elindult végső céljához az oroszok úszó atomerőműve

A Lomonoszov Akadémikust, a világ első úszó atomerőművi blokkját 2019. augusztus 23-án Murmanszkból elindították állomáshelyére, az Oroszország távol-keleti részén fekvő csukcsföldi Pevekbe, ahol megérkezése és beüzemelése után tiszta forrásból származó elektromos és hőenergiával látja el majd a régiót.

„Kivételes alkalom ez a Roszatom és Csukcsföld számára. Ma a Lomonoszov Akadémikus útnak indult Pevekbe, ahol majd tiszta és biztonságos forrásból származó energiával látja el a helyi lakosságot és a térségben működő vállalatokat. Ez az esemény jelentősen hozzájárul az arktiszi térség fenntartható és prosperitást hozó jövőjéhez” – jelentette ki Alekszej Lihacsov, a Roszatom első embere.

Az úszó atomerőművi blokk indítási ceremóniájának alkalmából a blokkot üzemeltető Roszenergoatom vállalat megkapta az Orosz Rekordok Könyvének igazolását arról, hogy a Lomonoszov Akadémikus lesz a legészakibb fekvésű atomerőmű a világon. Az úszó atomerőművi blokk 4700 kilométer megtétele után válik majd a térség kulcsfontosságú energiaellátójává. Az úszó atomerőmű felváltja a leállításra váró, elavult Bilibinói Atomerőművet és a csaunszki széntüzelésű erőművet.

Fotó: Roszatom

Az úszó atomerőmű a modern kis teljesítményű atomerőművek családjához tartozik, amely alkalmas távoli régiók, valamint szigetországok stabil és környezetbarát energiával való ellátására. Az úszó atomerőművi technológia iránt máris jelentős érdeklődés mutatkozik a közel-keleti és az észak-afrikai országok, valamint a délkelet-ázsiai régió országai részéről.

A Roszatom már az úszó atomerőművek második generációján dolgozik, amelyet Optimalizált Úszó Atomerőművi Blokknak – orosz rövidítéssel OPEB-nek neveznek.

E berendezés szériában készül majd, és már exportra szánja a Roszatom.

A környezetvédők azonban nem ilyen bizakodóak, és egy tengeri Csernobilt látnak az úszó erőműben, és magas kockázatú nukleáris létesítménynek nevezik – nem is nehéz kitalálni, miért. A norvég Barents Observer szerkesztője, Thomas Nilsen szerint 2035-re az orosz sarkvidék lesz a leginkább nukleáris a világóceánban, és ebben az úszó erőműveknek is fontos szerepük lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik