Tudomány

Újabb tragédia fenyeget Fukusimában

Három év múlva kifut a tárolókapacitásából a fukusimai atomerőmű, és nem tudja majd hová rakni a 2011-es baleset után megfertőződött radioaktív vizet. A katasztrófa során 15 méter magas cunami árasztotta el a létesítményt, ezt a mennyiséget és a reaktorok hűtésére használt vizet kell valahová elszivattyúzni, ha meg akarják tisztítani az erőmű egész területét.

Már most az erőmű nagyjából 96 százaléka sugárzásmentes, vagyis védőfelszerelés nélkül lehet a területén sétálni, de legalább 30-40 további évre van szükség ahhoz, hogy a radioaktív területeket teljesen megtisztítsák.

A radioaktív víz tárolására az elmúlt években óriási tárolókat építettek, de ezek befogadóképessége is véges. Jelenleg ezer darab van belőlük, 960 van tele azzal az 1,15 millió tonna vízzel, aminek nagy részét ugyan a céziumtól megtisztították, de

a benne maradó tríciumtól még mindig radioaktív.

Ez a hidrogén egy viszonylag ártalmatlan izotópja, de nagyon nehéz kivonni a vízből.

A tárolók folyamatosan telnek meg, nagyjából naponta 150 tonna víz kerül beléjük, ami a kutatók számításai szerint azt jelenti: 2022 nyaráig betelhet a jelenlegi tárolókapacitás.

A fukusimai erőmű. Fotó: Getty Images Hungary

De mit lehet tenni? Az IFL Science szerint a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) és a japán hatóságok több megoldást is felvetettek, köztük volt, hogy a vizet el kéne párologtatni, mélyen a föld alá kell beinjekciózni, vagy hosszabb távon is használható tárolókat kellene építeni. A legnépszerűbb elképzelés azonban az volt, hogy egész egyszerűen a megtisztított, persze tríciumos vizet visszaengedjék a Csendes-óceánba.

Érthető módon a környezetvédők és a helyi lakosok oldaláról ez heves ellenállást váltott ki, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és Japán Nukleáris Szabályozási Hatósága szerint azonban ez lenne a lehető legjobb megoldás. Egyelőre azonban nem véglegesítettek semmit – nem tudni, mi lesz a radioaktív víz sorsa.

Főkép: TORU HANAI / POOL / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik