Tudomány zöldövezet

Soha nem volt még ennyi káros anyag a levegőben

Az Amerikai Meteorológiai Társaság friss jelentése, a State of the Climate (Klíma Állapota) szerint elég nagy bajban vagyunk: az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben sokkal nagyobb, mint eddig valaha, és 43 százalékkal erősebb a légkört felmelegítő hatásuk, mint 1990-ben volt.

A jelentés több fontos megállapítást tett:

  • 2018 volt a negyedik legmelegebb év, mióta mérjük az ilyet, ennél már csak 2015, 2016 és 2017 volt melegebb,
  • a tengerszint vészesen és egyre nagyobb sebességgel növekszik az elmúlt hét évben,
  • harmincadik éve olvadnak ijesztő gyorsasággal a gleccserek.

A 21. században minden évben melegebb volt, mint az 1981 és 2010 közötti átlag. A légkörbe kerülő üvegházhatású gázok, nagyrészt szén-dioxid, metán és dinitrogén-oxid, még soha nem voltak ilyen magas koncentrációban jelen az atmoszférában – legalább is 800 ezer évvel ezelőttig biztosan nem, kutatók ugyanis jégminták elemzéséből ilyen korai statisztikákat is fel tudnak mutatni.

Fotó: iStock

A kutatást a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) vezette, és összesen 475 tudós dolgozott rajta 57 országból. Az eredmények több tízezer mérésből, több ezer független adatbázis vizsgálatával álltak össze.

A jelentés kimutatta, hogy a tengerszint már hetedik éve folyamatosan növekszik, és 2018-ban rekordot döntött: a hivatalos mérés megkezdése óta elmúlt 26 évben nem volt ilyen magas. Az 1993-as átlaghoz képest 81 millimétert növekedett. A globális tengerszint magassága évtizedenként átlagosan 3,1 centimétert növekszik. Ami a hőmérsékletet illeti, a 2016-os melegrekordhoz képest

hűlt egy kicsit a víz, de még mindig sokkal melegebb, mint 1981 és 2010 között bármikor.

A kutatás arra is kitért, hogy az időjárási extremitások is egyre gyakoribbak: 2018-ban sok hőhullámot rögzítettek, de volt pár alkalom, amikor szokatlanul hideg volt olyan helyeken, ahol ez nem megszokott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik