Tudomány zöldövezet

Szemét árasztja el a trópusi paradicsomot

Nagyjából 414 millió darab műanyag árasztotta el az Indiai-óceánon található Kókusz-szigetek partjait  – írja az MTI.

Napjainkban a műanyagszennyezés jelenti az egyik legnagyobb környezetvédelmi problémát, a hibás hulladékkezelés miatt a műanyagok nagy része az óceánokban végzi.

A Kókusz-szigetek 26 kisebb, patkóalakban elhelyezkedő földdarabból áll, és Ausztráliától 2 100 kilométerre északnyugatra fekszik. A szigeteken megközelítőleg 600 ember él, a területet Ausztrália utolsó szemétmentes paradicsomának is nevezik, az áramlatok azonban rengeteg hulladékot szállítanak a környékre.

Fotó: iStock

A szakértők becslései szerint 238 tonna műanyag szennyezi az atollokat, a 414 millió műanyagdarab közt nagyjából 977 ezer lábbeli és 373 ezer fogkefe található. A szemét 93 százalékát a parti homok rejtheti.

Jennifer Lavers, a Tasmánai Egyetem munkatárs és a csapat tagja szerint amit a Kókusz-szigeteken, korábban pedig a csendes-óceáni Henderson-szigeten feltártak, azt igazolja, hogy a világ drámaian alábecsülte a probléma nagyságát.

A rejtett műanyagszemét eltakarítása jelentősen felforgatná a partok életét, és akár még nagyobb károkat is okozna az ökoszisztémában, a szakértők szerint a cél ezért a megelőzés lehetne.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik