Tudomány az élet nagy kérdései

Mi okozza a másnaposságot?

Egy átmulatott éjszaka szép emlékeit könnyen elronthatja a másnapi rosszullét, ilyenkor sokan még azt is hajlamosak megfogadni, hogy nem isznak többet. De miért ilyen kellemetlen a kiadós italozást követő másnap?

A másnaposságot valószínűleg az alkohol feltalálásával egy időben ismerte meg az emberiség, már a Bibliában is találni olyan részletet (Ézs. 5,11), amely másnaposságra utal:

Jaj azoknak, akik korán reggel ital után járnak! Estig elmulatnak, bor hevíti őket.

A jelenség igen gyakori, az adatok alapján a nagy mennyiséget fogyasztók mintegy 75 százaléka tapasztalja meg a másnaposság hatásait – írja a Scientific American. A kiadós ivást követően különböző tünetek jelentkezhetnek: hányinger, fejfájás, szomjúság, szájszárasság, izomfájdalom, fáradtság vagy akár hányás is. A másnaposság gyakran a kognitív képességekre is hatással van, ráadásul sokszor a szív- és érrendszer működését is befolyásolja.

A tudomány szerint az állapot kialakulásában rengeteg tényező és mechanizmus játszik szerepet – egyelőre nem is sikerült az összeset felmérni. Az egyik ilyen faktor az alkohol egyik bomlásterméke, az acetaldehid, de egyéb, az alkohol feldolgozása során létrejövő vegyületek is növelhetik a másnaposság súlyosságát.

Általánosságban elmondható, hogy az eltérő italtípusok különböző mértékben járulhatnak hozzá a későbbi rosszullét jelentkezéséhez.

A fehér rum, a vodka és a gin például a vizsgálatok alapján ritkábban okoznak problémát, míg a tequila, a whisky, a bor és a brandy gyakrabban. Egy kutatásban a szakértők a bourbon- és a vodkafogyasztás hatásait elemezve arra jutottak, hogy előbbi ital az alanyok 33, míg utóbbi a vizsgálatban részt vevők 3 százalékánál idézett elő másnaposságot.

A másnapi állapotot az alkohol típusa mellett a fogyasztás módja is befolyásolhatja: a gyorsan, étel és alkoholmentes ital nélkül, dohányzás, vakító fények, kialvatlanság és hangos zene mellett bevitt italok nagyobb eséllyel váltanak ki másnaposságot.

Borra sör: tényleg meggyötör?
A fordulatot több nyelv, így az angol, a német, a francia és a magyar is ismeri. De tényleg segít a módszer a másnaposság elkerülésében?

Az alkohol bomlása számos olyan hormont befolyásol, amely képes kellemetlen tüneteket produkálni. Az antidiuretikus hormon szintjének csökkenése például növeli a vizeletkiválasztást, és kiszárítja a szervezetet. Utóbbi idézi elő a másnaposság alatt tapasztalt kellemetlenségek többségét.

A fentiek persze azt is jelentik, hogy van módszer a másnaposság elkerülésére, illetve enyhítésére. Ha az ember már másnap bánkódik az esti mulatozás miatt, a folyadékok, cukros ételek, a B6-vitamin és a fájdalomcsillapítók segíthetnek a kellemetlen tünetek kezelésében.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!–

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik