Tudomány az élet nagy kérdései

Miért leszünk jókedvűek a napfénytől?

Itt a tavasz, egyre többet süt a nap, ez pedig a közérzetünkre is pozitív hatással van. De mi okozza a napfény és a jókedv közti kapcsolatot?

Ha D-vitamin termelésről van szó, testünk rendkívül érzékeny a napsugárzásra – írja a Psychology Today. Az embernek le sem kell barnulnia, hogy szervezetében meginduljon a vitamin előállítása: egy világosabb bőrű személynek átlagosan már 10-20 perc is elég dél körül a napfényben, hogy megkapja a napi D-vitamin-adagját.

A vitamin mindig fontos az egészség számára (többek közt a csontokat és a szívet is védi), az idő előrehaladtával azonban a szervezet hatékonysága egyre csökken az anyag előállításában. Bár több élelmiszer, így a tejtermékek, a halolaj és a tojássárgája is tartalmaz D-vitamint, a táplálkozás önmagában nem elegendő a szükséges szint megtartásához.

Testünknek egyszerűen szüksége van a napfényre: a szervezetben található D-vitamin mintegy 90 százaléka a napsugárzás hatására jön létre.

A természetes fény már csak azért is elengedhetetlen, mert a D-vitamin nemcsak a fizikai, hanem a lelki egészség megóvását is segíti. Rengeteg bizonyíték támasztja alá, hogy a vitamin hiánya ronthat a közérzeten: egy 2010-es tanulmány például felfedte, hogy a téli hónapokban az északabbra élők jóval gyakrabban kerestek rá a depresszió szóra, mint a napsütésesebb térségekben lakók. Egy 2014-es kutatásban pedig alacsonyabb D-vitamin-szintet mutattak ki azoknál az alanyoknál, akik öngyilkosságot kíséreltek meg.

Fotó: iStock

A szakértők egyelőre nem értik pontosan, hogy a napfény, illetve az annak hatására termelődő vitamin miért javítja a közérzetet, de számos olyan jelenséget feltártak már, amely magyarázatot adhat a jókedv és a napsugárzás kapcsolatára. Agyunknak több olyan része is van, amely valósággal hemzseg a D-vitamin-receptoroktól, többek közt ilyen régiók azok a területek is, amelyek a depresszióhoz kapcsolódnak. Elképzelhető, hogy a napfény miatt olyan változások állnak be ezekben a régiókban, amelyek pozitívan hatnak a mentális egészségre. A kutatók emellett úgy gondolják, hogy a vitamin elősegítheti a szerotonin termelését, amelyre gyakran boldogsághormonként hivatkoznak.

Annyi bizonyos, hogy a tudomány több olyan neurológiai zavart is ismer, amely a D-vitamin hiányával hozható összefüggésbe. Ilyenek a depresszió, a skizofrénia, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór is.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!–

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik