Tudomány zöldövezet

Rossz nézni, mennyit változott a Föld tíz év alatt

A közösségi oldalakon valósággal hemzsegnek az úgynevezett tízéves kihíváshoz köthető bejegyzések, amelyekben a felhasználók magukról osztanak meg egy 2009-es, illetve egy 2019-es képet. A környezetvédők azonban csavartak egyet a kihíváson.

A környezetvédők az új őrületet meglovagolva igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy mennyit is változott bolygónk néhány év alatt – írja a Business Insider. A Reddithez, Twitterhez és Instagramhoz hasonló oldalakon egyre több olyan bejegyzést találni, amelyek a sarki olvadás, a korallpusztulás és az erdőirtás folyamatát mutatják be.

A képek azt bizonyítják, hogy már igen rövid idő is elegendő ahhoz, hogy drámaian átalakítsuk a környezetet.

A felvételek egyik üzenete az, hogy talán már tíz évünk sincs arra, hogy visszafordítsuk az aggasztó folyamatokat.

A sarki gleccserek olvadása önmagában is hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez, eltűnésük azonban az antarktiszi és a grönlandi jégtáblák szétesését is felgyorsítja. Ezen jégtömegek elolvadásával drámai tengerszint-emelkedést tapasztalna a bolygó.

Mivel a víz az anyagok többségéhez hasonlóan hő hatására tágul, az óceánok pedig az üvegházhatás által csapdába ejtett hő 93 százalékát nyelik el, a globális felmelegedés miatt akkor is emelkedni fog a tengerek szintje, ha a sarki jeget valamilyen módon sikerül megóvnunk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Greenpeace International (@greenpeace) által megosztott bejegyzés, Jan 16., 2019, időpont: 11:42 (PST időzóna szerint)

A globális felmelegedés természetesen nem csak a sarkokat érinti. A szennyezések és az óceáni hőmérséklet emelkedése a környezeti változásokra igen érzékeny korallzátonyokat is veszélybe sodorja. Mivel a korallzátonyok kulcsszerepet játszanak az óceáni ökoszisztéma működésében, összeomlásuk beláthatatlan következményekkel járna.

A virágállatok számának látványos csökkenése az embereket is komolyan értini. Ha a korallok nem lesznek képesek ellátni a környezetükben élő halakat, rengeteg halászatból élő ember megélhetése kerül veszélybe. A zátonyok ráadásul a természeti csapások, így a trópusi ciklonok ellen is bizonyos mértékű védelmet biztosítanak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Planet Love Life (@theplanetlovelife) által megosztott bejegyzés, Jan 16., 2019, időpont: 11:20 (PST időzóna szerint)

Az élőhelyek a szárazföldön is folyamatosan pusztulnak. A fakivágás Dél-Amerikában és Közép-Afrikában okozza a legnagyobb problémát.

Így alakult át az argentínai Salta-erdő 1972 és 2009 között – Fotó: NASA

A tízéves kihívás nem meglepő módon a hírességek körében is terjed, egyes sztárok viszont úgy döntöttek, inkább maguk is a Föld átalakulásának veszélyeire hívják fel a figyelmet. Mesut Özil, az angol első osztályban szereplő Arsenal labdarúgója például egy, a sarki olvadást bemutató tweettel üzent.


 Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik