Tudomány zöldövezet

Így kerülhető el a földi pokol

Egy új, átfogó kutatás szerint nincs még minden veszve, elkerülhető a klímakatasztrófa. A szakértők úgy vélik, ehhez azonnali, drasztikus átalakításokra lesz szükség.

A friss tanulmányban a szakértők több bizonyítékkal is alátámasztják, hogy megfelelő lépések esetén elkerülhető az éghajlati katasztrófa – írja az IFLScience.

A szakértők úgy gondolják, ehhez az kell, hogy a fosszilis üzemanyagok használatához köthető infrastruktúrát, így a járműveket, erőműveket és ipari létesítményeket, csak a várható élettartamukig üzemeltessük, és közben fokozatosan álljunk át az alternatív energiaforrásokra.

Ha ez sikerül, 64 százalék az esélye annak, hogy 1,5 Celsius-fok alatt tartsuk a globális felmelegedést.

Stuart Haszeldine, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa, az új kutatástól független szakértő azt mondta, az új álláspont lényege, hogy az elhasznált fosszilis alapú létesítmények helyére ne emeljünk újabbakat. Ahogy anno a gőzmozdonyokat dízelesre, majd elektromosra cserélték, úgy állhantánk most át a hidrogén alapú üzemanyagra.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) 2018 októberében megtartott ülésén megállapították, hogy az iparosodás előtti időkhöz képest legfeljebb 1,5 Celsius-fokot emelkedhet a század végére az átlaghőmérséklet, máskülönben klímakatasztrófa történik. A találkozón több olyan lépést is vázoltak, melyekkel elérhető a felmelegedés mérséklése, az új tanulmány pedig alátámasztja, hogy a katasztrófa valóban elkerülhető.

A friss kutatás szerint amennyiben jó eséllyel akarunk megküzdeni a klímaváltozással, azonnal cselekednünk kell. Ha a régi infrastruktúra lecserélése csak 2030-ban kezdődik meg, szinte lehetetlenné válik a cél elérése.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik