Tudomány

Ők szívják meg legjobban a klímaváltozást

Kutatók a munkahelyeken is használt kockázatbecsléssel megállapították, mely állatfajokra lesz a legnagyobb hatással a globális felmelegedés: kiderült, hogy azok az állatok, amelyek a jégtakarókra hagyatkoznak a túléléshez, óriási veszélybe kerülnek, azok viszont, amelyek a tengerfenéken élnek, vagy a nyílt vizeken vadásznak, még jól is járhatnak vele.

Nem minden antarktiszi állatot veszélyeztet egyformán a klímaváltozás – bármilyen furcsán hangzik is, vannak olyan fajok, amelyek profitálni is fognak abból, hogy húzódik vissza a jégtakaró, és melegszik a tengervíz. A Brit Antarktiszi Felmérés (British Antarctic Survey) kutatói a munkahelyeken is használt kockázatelemző módszerekkel derítették ki, ki jár jól, és ki jár nagyon rosszul a klímaváltozással a Déli-sark körüli vizek élőlényei közül.

A Frontiers in Marine Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók megvizsgálták az olyan faktorokat, mint a vízmelegedés, a tengeri jégtakaró visszahúzódása és az élelmiszerellátás megváltozása. Ezen tényezők alapján elmondható, hogy azok a fajok járnak a legjobban, amelyek

a legutóbbi jégkorszak óta folyamatosan mélyebb vizekbe húzódnak, és nem hagyatkoznak a jégtakaróra a túlélés érdekében.

“A klímaváltozás először a sekély vizeket fogja érinteni, benne azokkal az állatokkal, amelyek itt élnek, méghozzá a nagyon közeli jövőben” – írta dr. Simon Morley, a tanulmány fő szerzője, a sajtóanyagban. “Míg azt vettük észre, hogy több tengeri állatnak előnyös lesz ez a változás, addig azok, amelyek a jégtakaróval élnek szoros összefüggésben, rosszul járnak.”

A kutatásból kiderült, hogy a krillek – apró rákfélék, amelyek algát esznek – száma folyamatosan fogyatkozik, ez pedig veszélybe sodorja azokat az állatokat, amelyek velük táplálkoznak, így a hosszúszárnyú bálnákat és egyes pingvinfajokat is. A császárpingvin azért tartozik a kifejezetten veszélyeztetett fajok közé, mert a jégtáblákon költi ki kicsinyeit.

A hosszúszárnyú bálnák nem járnak jól a felmelegedéssel – fotó: iStock / Baptiste Le Bouil

A déli simabálna azonban a klímaváltozás szebbik végét fogja meg: egy másik planktoncsoporttal táplálkozik, amelyből a felmelegedés hatására több lehet, így valószínűleg még jól is jár a változásokkal. Ugyanilyen jól járnak a medúzák is. Általánosságban elmondható, hogy a tengerfenéken élő ragadozók és dögevők nem kerülnek veszélybe a globális felmelegedés miatt.

Ezen fajok nagy része ugyanis elképesztő alkalmazkodási képességekről tesz szert, és már akkor visszahúzódni kezdett, amikor 20 ezer évvel ezelőtt az utolsó gleccsermaximumot élte át a Föld. A jégtakaró olvadásával folyamatosan a mélyebb vizekbe mozogtak ezek a fajok, és ezt a tevékenységüket folytatják is, ezért könnyedén alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik