Tudomány zöldövezet

Így egyen, ha meg akarja menteni a bolygót

Egy friss kutatás szerint az emberi szervezet és a bolygó egészségének megóvásában a vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, illetve a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezése kiemelten fontos lehet.
Korábban a témában:

A szakemberek úgy gondolják, hogy az általuk Planetary Health (a föld egészsége) étrendnek nevezett diéta követésével évente több mint 11 millió idő előtti elhalálozást lehetne megelőzni – írja az MTI. Az étrenddel emellett csökkenthetnénk az üvegházhatású gázok kibocsátását, illetve elősegíthetnénk a földterületek, vízkészletek és a biológiai sokféleség megóvását.

Az étel, amelyet megeszünk és a mód, ahogyan előállítjuk az élelmet, hatással van az emberek és az egész bolygó egészségére, jelenleg azonban nagyon rossz úton járunk mindkét tekintetben”

– mondta Tim Lang, a Londoni Egyetem munkatársa.

A becslések alapján a globális népesség 2050-re eléri a 10 milliárd főt. Egy egészséges, fenntartható étrend kialakításához drasztikusan át kell alakítani az étkezési szokásokat, fejleszteni kell az élelmiszertermelést, illetve csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét.

A globális élelmiszerrendszer olyan mértékű átalakítására van szükség, amelyre még soha nem volt példa”

állapította meg Lang.

A kutatók szerint drasztikusan át kell alakítanunk az étrendünket – Fotó: Pixabay

Az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, az alultápláltság és a rák több fajtája mind a nem megfelelő étrendhez köthető. Az adatok alapján az egészségtelen táplálkozás jelenleg több halálozásért és betegségért felelős, mint a védekezés nélküli szexuális aktus, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás, illetve a dohányzás együttesen.

A szakértők szerint az egészség megőrzése érdekében a vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztását 50 százalékkal kellene csökkenteni, míg a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztását megkétszerezni.

Regionális szinten mindez jóval drasztikusabb változtatásokat jelentene: Észak-Amerikában például az új étrendben ajánlott mennyiségnél mintegy 6,5-ször több vörös húst fogyasztanak.

Langék úgy vélik, nagyon vakmerő lenne abban reménykedni, hogy az egész világ alkalmazkodni fog ehhez az ideális étrendhez. Az élelmiszerhez való egyenlőtlen hozzáférés ugyanis ellehetetleníti a diéta globális szintű bevezetését.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.