Tudomány zöldövezet

Kudarcba fulladt az óceáni szemétsziget eltakarítása

Egy időre felhagynak a Csendes-óceánon felgyülemlett hulladéksziget eltakarításával, mivel a begyűjtéshez használt szerkezet megrongálódott. A projekt kevesebb mint három hónappal ezelőtt kezdődött.

A The Ocean Cleanup projekt szóvivőjének szerdai bejelentése alapján levált a berendezés egyik végéből egy 18 méteres szakasz – írja az MTI. A csapat az egész szerkezetet újra partra vontatja, amint az időjárási feltételek ezt lehetővé teszik.

A műszaki hiba oka anyagfáradás vagy a túlzott helyi igénybevétel lehet. A szóvivő hozzátette, a berendezés szilárdan a helyén van, és nem jelent veszélyt a kísérőhajó személyzetére, a környezetre vagy a hajóforgalomra.

A rendszer egy víz felszínén lebegő, 600 méter hosszú műanyag csőből és egy három méterrel a vízfelszín alá merülő fésűszerű filterből áll. A szűrő által összegyűjtött szemetet hajókkal szállítják a partokra.

A szerkezetet októberben kezdte meg a munkát a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigetnél. Az előzetes becslések alapján a szerkezet mintegy 1,8 milliárd műanyagdarabot gyűjthetett volna össze.

December közepére viszont kiderült, hogy nem a tervek szerint működik a 24 éves holland vállalkozó és feltaláló, Boyan Slat találmánya, a rendszer ugyanis csak megfogja a műanyagot, de nem tartja meg.

A szóvivő szerint egyelőre nem tudni, miért, de a rendszer túl lassan mozog a vízben.

A probléma a tesztelések és a számítógépes modellezések során nem jelentkezett.

Az egyelőre nem dőlt el, hogy a rendszert Honoluluba vontatják-e, vagy vissza San Franciscóba.

Kiemelt fotó: JOSH EDELSON / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik