Tudomány zöldövezet
Hourglass on beach in front of approaching wave, just before being overwhelmed. More sand timer:-[url=http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&lightboxID=3832397]here[/url].

Fogy az időnk: Több nagyváros is víz alá kerülhet

24.hu
24.hu

2018. 10. 10. 14:48

Egy új kutatás szerint kedvezőtlen körülmények között a véltnél sokkal gyorsabb ütemben emelkedhet a tengerek szintje.
Korábban a témában:

A Benjamin Horton, a Nanyang Műszaki Egyetem munkatársa által vezetett csapat szerint az átlagos globális tengerszint 2100-ra akár közel 2,5; 2300-ra pedig 15 méterrel is emelkedhet – számol be az IFLScience. Ez igen súlyos hatással lenne a populációra, hiszen napjainkban

a 7,6 milliárd fős népesség 11 százaléka él 10 méterrel a tengerszint alatt.

A tengerszint emelkedése olyan nagyvárosokat fenyegethet, mint Amszterdam, amely jelenleg csupán 2 méterrel fekszik a tengerszint felett.

Robert Kopp, a New Brunswick-i Rutgers Egyetem szakértője és a csapat tagja szerint rengeteget tudunk már a jövőbeli tengerszint-emelkedésről, ugyanakkor továbbra is sok a kérdőjel.

A bizonytalanság viszont nem ok a kihívás figyelmen kívül hagyására

– nyilatkozta a kutató, hozzátéve, hogy döntő fontosságú, hogy precízen jellemezzék a már ismert és a még bizonytalan adatokat.

Alapvetően két típusú bizonytalanság létezik a kérdésben: az egyik az emberi tevékenységet, a másik a fizikát érinti. Kérdéses például, hogy fajunk mennyire tudja visszafogni az üvegházhatású gázok kibocsátását, ahogy az is, hogy a sarki jégtakaró mennyire stabil, mennyire képes ellenállni a felmelegedésnek.

A közelmúltban az ENSZ egyik szerve mutatott be egy jelentést, melyben azt írták, hogy azonnali lépésekre van szükség, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát. A friss tanulmány most újabb figyelmeztetés: valamit kezdenünk kell a klímaváltozással.

Thermometer Sun 40 Degres. Hot summer day. High Summer temperatures

2000 óta 0,06 méterrel emelkedett az átlagos tengerszint. A becslések alapján a kibocsátás jelentős csökkentésével elérhetnénk, hogy 2100-ra „csupán” 0,8; 2150-re 1,6; 2300-ra pedig 4,3 méteres emelkedést tapasztaljunk. Amennyiben a kibocsátás szabályozatlan marad, és a fizika nem nekünk kedvez, úgy 2300-ra akár 15 méterrel is magasabban állhatnak majd a tengerek.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Kommentek

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.