Tudomány zöldövezet

Soha nem látott veszélybe sodorta magát az emberiség

Az ENSZ szerint 3-5 millió éve nem látott szintet ért el a légkörben az üvegházhatású gázok koncentrációja. Az efféle gázok a klímaváltozás fő okozói.

A szén-dioxid és más üvegházhatású gázok gyors csökkentése nélkül az éghajlatváltozás egyre inkább romboló és visszafordíthatatlan hatással lesz a földi életre

– mondta Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet feje – írja az AFP. Taalas hozzátette, már alig maradt időnk a cselekvésre.

Az ENSZ minden évben kiadja az Üvegházhatású gáz jelentés című dokumentumot. A közleményben a szakértők azt mutatják be, hogy miként alakult az üvegházhatású gázok koncentrációja az atmoszférában az iparosodás kezdete, azaz 1750 óta.

Az idei jelentés a 2017-es állapotokat vizsgálja. Az adatok alapján 2017-ben a szén-dioxid koncentrációja 405,5 parts per million (ppm, azaz az egész milliomod része) volt. Összehasonlításképp: 2016-ban 403,3 ppm-et, 2015-ben pedig 400,1 ppm-et mértek.

Taalas szerint hasonlóan magas koncentráció utoljára 3-5 millió éve volt, amikor az átlaghőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal volt melegebb a mostaninál.

A szakértők a távoli múlt légköri viszonyait olyan ősi légbuborékokból ismerték meg, melyek az antarktiszi és grönlandi jégtakaróban raktározódtak el az adott korszakban.

Az ENSZ szerint a szén-dioxid-szint mellett a metán, a dinitrogén-oxid és az ózonra veszélyes CFC-11 koncentrációja is aggodalomra ad okot.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik