Tudomány zöldövezet

Egyre durvábbak a hurrikánok, és ezt magunknak köszönhetjük

Egy friss tanulmány szerint a klímaváltozás miatt napjainkra egyre csapadékosabbá váltak a trópusi ciklonok, a jövőben pedig még a szélerősségük is növekedhet.

Az új elemzésben kutatók 15 Atlanti-óceánon kialakult hurrikánt vizsgáltak az elmúlt évtizedből – számol be a Live Science. Ezt követően a csapat szimulációk segítségével felmérte, hogy miként viselkedtek a hasonló trópusi ciklonok az iparosodás előtti időkben.

Eredményeik azt mutatták, hogy a Katrina, az Irma és a Maria hurrikánok a globális felmelegedés miatt 5-10 százalékkal több csapadékot hoztak magukkal, a jövőben pedig akár 30 százalékkal is esősebbé válhatnak a trópusi ciklonok. Bár az éghajlatváltozás egyelőre nem növelte a hurrikánok szélerejét, idővel ez is változhat.

A szakértők már korábban is tisztában voltak vele, hogy az óceánok felmelegedése kedvező a veszélyes trópusi ciklonok számára. Christina Patricola, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium munkatársa szerint már most látható, hogy az emberi faktorok befolyásolják a hurrikánok csapadékosságát.

Szimulációink pedig azt mutatják, hogy ahogy múlik az idő, arra számíthatunk, hogy egyre inkább megnövekszik a csapadékmennyiség

– nyilatkozta a szakértő.

A hurrikánok tehát a jövőben sokkal több esőt és szelet hoznak majd magukkal a szárazföldre, miközben a városok területe és a népesség is egyre növekszik. Ezen folyamatok együttesen azt jelentik, hogy a trópusi ciklonok egyre több emberre fognak veszélyt jelenteni.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik