Tudomány

Megvan, hol fogja keresni a NASA a marsi életet

Bejelentette a NASA a Mars 2020 marsjáró landolási helyszínét: a rover a 45 kilométer átmérőjű Jezero-kráterbe fog leereszkedni 2021-ben.

A NASA szerint a krátert öt évnyi vizsgálat után választották ki 60 jelölt helyszín közül – írja az MTI. A terület geológiai szempontból igen érdekes, de a landolás a helyi sziklák és törmelékek miatt nehéznek ígérkezik. A kráter a marsi egyenlítőtől északra lévő hatalmas becsapódási medence nyugati peremén helyezkedik el.

A Jezero-kráterben lévő landolási terep geológiai gazdag terület, 3,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult formákkal. Valószínűleg a bolygófejlődés és az asztrobiológia több fontos kérdését segít megválaszolni a terület. Az, hogy mintákat szerzünk erről a különleges helyszínről, forradalmasíthatja a Marsról alkotott elképzeléseinket arról is, hogy mennyire képes a bolygó befogadni az életet”

– nyilatkozta Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa.

A 45 kilométeres mélyedésben egykor, évmilliárdokkal ezelőtt egy ősi folyódelta is feküdt. A kutatók bíznak benne, hogy a kráter a vízből ősi szerves molekulákat és mikroorganizmusokra utaló nyomokat gyűjthetett össze, illetve őrizhetett meg.

A Mars 2020 a 2012-ben landolt Curiosity rover átdolgozott változata. A marsjáró a tervek szerint 2020 júliusában indul útnak, és 2021 februárjában érkezik meg a vörös bolygóra. A szerkezet többek közt az élet nyomai után fog kutatni, valamint kőzet- és talajmintákat is gyűjt majd.

Az összegyűjtött mintákat a rover egy marsi rejtekhelyen fogja elhelyezni, a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársai pedig már keresik azt a megoldást, mellyel a mintákat eljuttathatják a Földre.

Kiemelt kép: NASA/JPL-Caltech

Ajánlott videó

Olvasói sztorik