Tudomány zöldövezet

Ez lehet az utolsó esély a kihalás szélén álló orrszarvú megmentésére

Az orvvadászat miatt mára csupán két élő példánya maradt az északi szélesszájú orrszarvúnak. Egy új tanulmány szerint ugyanakkor nem veszett még el a remény, hogy megmentsük a kihalás szélére sodródott alfajt.

Egy új DNS-vizsgálat alapján az északi szélesszájú orrszarvú genetikailag sokkal közelebb áll déli rokonához, mint eddig hitték – számol be a BBC. A szakértők úgy gondolják, hogy a két alfajt keresztezve, mesterséges megtermékenyítés segítségével még megmenthetik az északi szélesszájú orrszarvút a kipusztulástól.

Talán ez az utolsó esélyünk az alfaj megóvására.

A szélesszájú orrszarvúk populációja két alfajra osztható, az egyik csoport északabbra, a másik délen él, a két alfaj pedig már mintegy egymillió éve elkülönült. Egy átfogó genetikai vizsgálat azonban felfedte, hogy az északi és a déli szélesszájú orrszarvúk a szétválás óta időnként keveredtek, még akár 14 ezer éve is.

Michael Bruford, a Cardiffi Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint az alfajok elkülönülése ellenére sikerült igazolniuk, hogy a két populáció között még akár az utolsó jégkorszak alatt is lejátszódhatott géncsere.

Tehát, ha közelmúltban cseréltek még géneket, az azt jelentheti, hogy még most is képesek lehetnek rá

– mondta a kutató.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor nagy számban fordult elő Ugandában, Dél-Szudánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Csádban, a szarvuk iránti kereslet miatt azonban a vadorzók komoly károkat okoztak a populációban, az alfajt pedig 2008-ban a természetben kihalttá nyilvánították. Az alfaj utolsó hím képviselője, Sudan, hosszú betegség után idén márciusban pusztult el.

Meghalt Sudan, az utolsó hím fehér rinocérosz
Hétfőn altatták el, miután állapota jelentősen rosszabbodott, már nem tudta volna elviselni a további szenvedést.

Jelenleg két nőstény maradt fenn az alfajból, az egyik Sudan lánya, a másik pedig unokája. Az állatok a kenyai Ol Pejeta Természetvédelmi Területen élnek, ahol nagy odafigyeléssel őrzik őket. Sajnálatos módon azonban egyik példány egészségi állapota sem alkalmas arra, hogy természetes úton szaporodjanak.

Az északi szélesszájú orrszarvú fennmaradására kicsi az esély, a mesterséges megtermékenyítés és a klónozás lehet az alfaj utolsó reménye. A szakértők számára elérhető némi fagyasztott sperma korábban elpusztult hím egyedektől, a kutatók viszont megosztottak a kérdésben, hogy hogyan is kéne a mintákat felhasználni.

Júliusban szakértők egy csoportja kísérleti jelleggel a spermiumok segítségével megtermékenyített két petesejtet, melyek déli szélesszájú orrszarvúktól származtak. Az új vizsgálat azt sugallja, hogy ez a módszer célravezető lehet.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik