Tudomány zöldövezet
White Rhinoceros

Ez lehet az utolsó esély a kihalás szélén álló orrszarvú megmentésére

24.hu
24.hu

2018. 11. 08. 11:59

Az orvvadászat miatt mára csupán két élő példánya maradt az északi szélesszájú orrszarvúnak. Egy új tanulmány szerint ugyanakkor nem veszett még el a remény, hogy megmentsük a kihalás szélére sodródott alfajt.
Korábban a témában:

Egy új DNS-vizsgálat alapján az északi szélesszájú orrszarvú genetikailag sokkal közelebb áll déli rokonához, mint eddig hitték – számol be a BBC. A szakértők úgy gondolják, hogy a két alfajt keresztezve, mesterséges megtermékenyítés segítségével még megmenthetik az északi szélesszájú orrszarvút a kipusztulástól.

Talán ez az utolsó esélyünk az alfaj megóvására.

A szélesszájú orrszarvúk populációja két alfajra osztható, az egyik csoport északabbra, a másik délen él, a két alfaj pedig már mintegy egymillió éve elkülönült. Egy átfogó genetikai vizsgálat azonban felfedte, hogy az északi és a déli szélesszájú orrszarvúk a szétválás óta időnként keveredtek, még akár 14 ezer éve is.

Michael Bruford, a Cardiffi Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint az alfajok elkülönülése ellenére sikerült igazolniuk, hogy a két populáció között még akár az utolsó jégkorszak alatt is lejátszódhatott géncsere.

Tehát, ha közelmúltban cseréltek még géneket, az azt jelentheti, hogy még most is képesek lehetnek rá

– mondta a kutató.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor nagy számban fordult elő Ugandában, Dél-Szudánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Csádban, a szarvuk iránti kereslet miatt azonban a vadorzók komoly károkat okoztak a populációban, az alfajt pedig 2008-ban a természetben kihalttá nyilvánították. Az alfaj utolsó hím képviselője, Sudan, hosszú betegség után idén márciusban pusztult el.

TO GO WITH AFP STORY BY NICOLAS DELAUNAY
A caregiver calms Sudan, the last known male of the northern white rhinoceros subspecies, on December 5, 2016, at the Ol Pejeta conservancy in Laikipia County -- at the foot of Mount Kenya -- that is home to the planet's last-three northern white rhinoceros.
As 2016 draws to an end, awareness of the devastation of poaching is greater than ever and countries have turned to high-tech warfare -- drones, night-goggles and automatic weapons -- to stop increasingly armed poachers. According to the International Union for Conservation of Nature (IUCN), at the African Black market, rhino horn sells for up to 60,000 USD (57,000 euros) per kilogram -- more than gold or cocaine -- and in the last eight years alone roughly a quarter of the world population has been killed in South Africa, home to 80 percent of the remaining animals. / AFP PHOTO / Tony KARUMBA
Meghalt Sudan, az utolsó hím fehér rinocérosz
Hétfőn altatták el, miután állapota jelentősen rosszabbodott, már nem tudta volna elviselni a további szenvedést.

Jelenleg két nőstény maradt fenn az alfajból, az egyik Sudan lánya, a másik pedig unokája. Az állatok a kenyai Ol Pejeta Természetvédelmi Területen élnek, ahol nagy odafigyeléssel őrzik őket. Sajnálatos módon azonban egyik példány egészségi állapota sem alkalmas arra, hogy természetes úton szaporodjanak.

Az északi szélesszájú orrszarvú fennmaradására kicsi az esély, a mesterséges megtermékenyítés és a klónozás lehet az alfaj utolsó reménye. A szakértők számára elérhető némi fagyasztott sperma korábban elpusztult hím egyedektől, a kutatók viszont megosztottak a kérdésben, hogy hogyan is kéne a mintákat felhasználni.

Júliusban szakértők egy csoportja kísérleti jelleggel a spermiumok segítségével megtermékenyített két petesejtet, melyek déli szélesszájú orrszarvúktól származtak. Az új vizsgálat azt sugallja, hogy ez a módszer célravezető lehet.

Kiemelt fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.