Nagyvilág

Meghalt Sudan, az utolsó hím fehér rinocérosz

Elpusztult Sudan a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja – közölték kedden kutatók. A 45 éves állatot „életkorával kapcsolatos szövődmények” miatt kellett elaltatni, mivel állapota a közlemény szerint jelentősen rosszabbodott, már nem tudta volna elviselni a további szenvedést, írja az MTI.

Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el

– tették hozzá a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület szakemberei.

A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambíciózus tervnek, mellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt.
Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében a Tinder randevúoldalon fiókot hoztak neki létre A világ választható legjobb agglegénye elnevezéssel.

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították.

Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt.

Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól.

A déli keskenyszájú orrszarvúból mintegy 20 ezer él Afrikában fajmentő erőfeszítések eredményeként.

Sudan Kenya Ol Pedzseta nevű rezervátumában élt, hétfőn altatták el.

Az utolsó hím fehér rinocéroszról bővebben ebben a cikkünkben írtunk:

Íme Sudan, az utolsó hím északi szélesszájú orrszarvú
A 43 éves példányt a közelmúltban egy társkereső oldalra regisztrálták.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Tony KARUMBA

Ajánlott videó