Egy új vizsgálat szerint a nyugati világ lakóinak 90 százalékkal kellene csökkenteniük a húsfogyasztásukat, hogy 2050-ben a becsült 10 milliárdos népesség fenntartható körülmények közt éljen – számol be a Phys.org.
A hústermelés rendkívül súlyosan érinti a környezetet: az állatállomány nagy mennyiségű üvegházhatású gázt bocsát ki, az élőlények ellátásához erdőket kell kiirtani, a termelés fenntartásához pedig hatalmas mennyiségű vizet használnak el. Míg a különböző állatok rengeteg metánt állítanak elő, addig a fák kivágásával csökken a bolygó szénelnyelő képessége.
A Marco Springmann, az Oxfordi Egyetem munkatársa által vezetett csapat most minden korábbinál átfogóbb tanulmányt jelentetett meg a témában. A kutatók úgy gondolják, hogy megfelelő intézkedések nélkül a hústermelés a század közepére 90 százalékkal nagyobb kárt fog okozni a környezetnek, mint manapság. Ezzel együtt a népesség is drámaian emelkedni fog, ez pedig ellehetetleníti a populáció ellátását.
A szakértők szerint el kell mozdulnunk a növényi táplálkozás felé, emellett pedig az élelmiszer-hulladék kezelését és a gazdálkodást is korszerűsíteni kell.
Egyetlen megoldás nem elég ahhoz, hogy elkerüljük a bolygó határainak átlépését
– nyilatkozta Springmann. A kutató hozzátette, ehelyett több megoldást kell egyszerre alkalmaznunk, csak így lesz esélyünk arra, hogy a jövőben is elláthassuk élelemmel a populációt. Az étrend megváltoztatása például egy olyan lépés, melyre bárki képes, a gazdálkodás átalakításához ugyanakkor valószínűleg törvényhozói döntésekre lesz szükség.
Az utóbbi időkben több olyan tanulmány is megjelent, melyek arra figyelmeztetnek, hogy veszélyes jövő vár a Földre. Az ENSZ egyik friss jelentése például azt állítja, hogy az éghajlatváltozás a vártnál sokkal gyorsabb ütemben folytatódhat, egy másik kutatás szerint pedig a tengerszint jövőbeli emelkedése is drámaibb lehet a véltnél.
Kiemelt fotó: Thinkstock