Tudomány zöldövezet
WASHINGTON, DC - MAY 07: Sir David Attenborough discusses his new Smithsonian Channel program at the U.S. Premiere Screening of the Smithsonian Channel's Two-Part Series "David Attenborough's Rise Of Animals: Triumph Of The Vertebrates" at the National Museum of Natural History on May 7, 2015 in Washington, DC.   Larry French/for Smithsonian Channel/AFP

Attenborough szerint ez a titka a fennmaradásunknak

24.hu
24.hu

2018. 10. 08. 08:51

David Attenborough a közelmúltban új sorozata, a Dynasties kapcsán adott interjút a BBC-nek. A beszélgetés során az is szóba került, hogy mit gondol a bolygó jövőjéről a 92 éves természettudós.
Korábban a témában:

David Attenborough a BBC Newsnightban beszélt a műanyag-szennyezésről, a bolygó jövőjéről, a vegetarianizmusról, a népesség növekedéséről és a párizsi klímaegyezményről – írja az IFLScience.

A dokumentumfilmes előző projektje, a Blue Planet II (A kék bolygó II.) központi témája az óceánok műanyag-szennyezése volt, a sorozat pedig nagyban hozzájárult a műanyag-hulladékok elleni harchoz. Az új interjú során Attenborough üdvözölte az egyszer használatos műanyagokat korlátozó jogszabályokat, és kiemelte, hogy mindent meg kell tennünk a műanyag használatának elkerüléséért.

Plastic debris floating on the ocean surface, shot underwater.
A zacskók betiltása csak a műanyagjéghegy csúcsa, és alig látszik ki a vízből
A műanyagzacskók megadóztatása vagy betiltása sok kérdést vet fel, de az is sok negatív következménnyel járhat, ha az emberek lelkiismeretére bazírozunk.

A természettudós szerint ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy nem a nejlonszatyrok jelentik a legnagyobb problémát. Ennek ellenére az efféle zacskók mellőzése remek eszköz arra, hogy a lakosság kifejezze aggodalmát a műanyag-szennyezéssel kapcsolatban.

A vegetarianizmusról Attenborough azt mondta, ő maga nem egy nagy húsimádó, ennek ellenére biológiai szempontból nincs értelme elhagyni a húsfogyasztást,

elvégre az evolúció során fajunk mindenevővé fejlődött.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy társadalmi fejlődésünk eljutott arra a pontra, ahol változtatnunk kell az étrendünkön, ha nem akarunk súlyos károkat okozni környezetünknek.

Attenborough szerint a táplálkozásunk átalakítása mellett a populáció növekedésével is foglalkoznunk kell.

Hosszú távon a népességnövekedésnek véget kell vetni

– nyilatkozta a dokumentumfilmes, kiemelve, hogy a populációnövekedés idővel ugyan magától is stabilizálódhat, ekkorra azonban már túl késő lesz.

Attenborough emellett a párizsi klímaegyezményről, illetve a Donald Trump által vezetett Egyesült Államok kilépéséről is beszélt. A 92 éves természettudós úgy véli, a Trump-adminisztráció döntése nem fogja hátráltatni a történelmi összefogást, és az emberek felismerik majd, hogy az Egyesült Államok hozzáállása idejétmúlt.

Kiemelt fotó: Larry French / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.