Tudomány zöldövezet

Trumpék tudják, hogy baj van, mégsem tesznek semmit

Egy közelmúltban kiadott dokumentumból egyértelműen kiderül, hogy a Trump-adminisztráció tisztában van a globális felmelegedés problémájával, igaz, megoldást nem akarnak találni.

A Fehér Ház múlt hónapban kiadott beszámolója szerint a jelenlegi fogyasztás és kibocsátás mellett a század végére 4 Celsius-fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet – írja az IFLScience. Meglepő módon azonban a dokumentum nem emel ki semmiféle lehetséges megoldást a problémára.

Ilyen mértékű felmelegedés elképesztő változásokat eredményezne. Az óceán átalakulása miatt a korallzátonyok eltűnnének, világszerte súlyos hőhullámok alakulnának ki, a tengerparti városokat pedig elárasztaná a víz.

Jelen állás szerint elkerülhetetlen, hogy pokollá változzon a Föld
Egy idő után már nem csak az emberiség fogja fűteni a bolygót.

A friss jelentést a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) adta ki. A szervezet a dokumentummal védte meg a Fehér Ház azon döntését, mellyel felfüggesztették a szövetségi üzemanyag-hatékonysági szabványokat a kisebb teherautók és a 2020 után készült autók esetében.

Bár világszerte egyre több helyen törekednek a közlekedésben a takarékosságra, a közelmúltban kiderült, hogy a Trump-adminisztráció épp enyhíteni akar a jelenlegi üzemanyag-hatékonysági standardokon. Az NHTSA új dokumentuma azt sugallja, hogy felesleges csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, hiszen a felmelegedés amúgy is elkerülhetetlen.

Mindez azért ellentmondásos, mert a jelentésből az derül ki, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység idézi elő.

A dokumentum szerint az ipari forradalom óta mintegy 0,5 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, a mostani fogyasztás és kibocsátás mellett pedig 2100-ra 4 fokos melegedést tapasztalhatunk.

A jelentés alapján a jövőben komoly átalakuláson kell majd átesnie az autóiparnak, napjainkban viszont a technológia nem teszi lehetővé, hogy takarékosabban közlekedjenek az amerikai utakon.

Nem ez az első alkalom, amikor Trumpék megmutatták, hogy alternatív elképzeléseik vannak az éghajlatváltozásról. Tavaly nyáron például bejelentették, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik