Tudomány zöldövezet

Elképesztő forrósági rekord dőlt meg

Magasan a legmelegebb nyár volt az idei Ausztriában a mérések 241 éves története során.

Alexander Orlik, az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) munkatársa szerint Ausztria a legmelegebb nyári félévet élte meg a mérések 1767-es kezdete óta.

Az utolsó szeptemberi napokra vonatkozó prognózisok figyelembe vételével az idei nyári félév 2,6 Celsius-fokkal melegebb az 1981 és 2010 közötti sokévi átlagnál. Az eddigi legmelegebb nyári félév 2003-ban volt és a hőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal volt az átlag felett

– idézi az MTI a klimatológust.

Ha nemcsak a nyári féléveket értékelik, hanem általában a hathónapos időtartamokat, akkor a 2018 áprilisától szeptemberig tartó hat hónap a második helyen áll a 2006 novembere és 2007 április közötti hat hónap mögött: abban a hat hónapban 2,9 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet az átlagos fölé.

Meleg

A téli hónapokban gyakrabban következnek be erőteljes hőmérsékletingadozások, mivel akkor a napsugárzás kevesebb szerepet játszik és a hőmérsékletet főleg az aktuális időjárási helyzet légnyomásai befolyásolják. Idén áprilistól szeptemberig térségtől függően csak 4-6 napon volt az évszakhoz képest túl alacsony a hőmérséklet, a többi időszakban átlagon felüli meleg volt.

Már az április is olyan meleg volt, mint egy átlagos május és a mérések történetében negyedik legmelegebb nyár is hozzájárult természetesen ehhez a szokatlanul meleg félévhez

– mondta Orlik.

Szeptember közepén a délutáni hőmérsékletek még mindig öt Celsius-fokkal vannak az évszakra jellemző értékek fölött.

És szárazság

A 2018-as nyári félév száraz is volt. Ausztria nyugati részén az április és szeptember közötti időszakban a csapadékmennyiséget regisztráló feljegyzések 1860-as kezdete óta ez volt az egyik legszárazabb időszak. A ZAMG klimatológusa szerint több oka van az idei szokatlan időjárásnak. Egyrészt az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett a hőmérséklet a klímaváltozás hatására.

Ehhez járulnak még hozzá a természetes ingadozások, amelyek minden évben bekövetkeznek, idén pedig elég erőteljesek voltak. Az első nagyon meleg és stabil magasnyomású időjárási viszonyok előkészítették az utat a nagyrészt stabil nyári időjárás számára. Az Atlanti-óceán térségének alacsony légnyomású területei csak ritkán tudtak előrenyomulni Közép-Európáig.

A jelenlegi szokatlanul meleg, 25-30 Celsius-fokos csúcsértékekkel hamarosan véget ér és a szeptember közepére jellemző, 15 és 23 Celsius-fok közötti időjárás veszi át a helyét.

Illusztráció: OLIVER BERG / DPA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik