Tudomány zöldövezet

Gyomorforgató: szeméttengerré változott a trópusi paradicsom

Ha az embertől azt kérik, képzeljen el egy trópusi tengerpartot, valószínűleg hullámzó, kék tengerre, vakító homokra, illetve gazdag növény- és állatvilágra asszociál. Éppen ezért nehéz elhinni, hogy a Parley környezetvédelmi csoport által készített videón egy karibi tengerpart látható.

A sokkoló felvételen Santo Domingo műanyaggal elárasztott vize látható – írja az IFLScience. A Montesinos nevű partszakasznál akkora mennyiségű hulladék halmozódott fel, hogy a tengerből már gyakorlatilag semmit sem lehet kivenni.

Első kézből látni ezt teljesen megdöbbentő, de ami még rosszabb, hogy ez nem újdonság Santo Domingónál

– nyilatkozta Carmen Danae Chamorro, a Parley munkatársa. A szakértő hozzátette, minden alkalommal ez történik a Dominikai Köztársaság fővárosnál, miután nagyobb mennyiségű csapadék esik.

A környezetvédelmi csoport a tengerből a helyi katonaság, a kormány, a város és 500 közmunkás segítségével eddig mintegy 30 tonna műanyagot emelt ki. Bár a helyiek komoly erőfeszítéseket tesznek, és igen elhivatottak, kijelenthető, hogy a begyűjtött műanyagok nagy részét nem fogják újrahasznosítani. A hulladékok többsége ugyanis elkeveredett és szennyezetté vált, ezért nem tehetnek mást: szárazföldi lerakókban helyezik el a szemetet.

Nem Santo Domingo az egyetlen hely, ahol a műanyagszennyezés veszélyezteti a tenger egészségét. A közelmúltban például a Galápagos-szigeteknél figyeltek meg aggasztó dolgokat a kutatók.

Műanyagba fullad a Galápagos-szigetek élővilága
A szigetcsoport területének nagy része le van zárva a látogatók elől, de a régió így sincs védve a hulladékoktól.

Szerencsére napjainkban egyre több területen ismerik fel, hogy a hulladékok komoly fenyegetést jelentenek az ökoszisztémára. Május végén például Chile jelentette be, hogy betiltja a nejlonszatyrok használatát.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik