Tudomány zöldövezet

Mélytengeri szörnyet ölt a műanyag

A bojtosúszójú halak emberi szemmel igen furcsának tűnhetnek. Ezek az élőlények nagyjából 400 millió éven át elzárva fejlődhettek az óceánok mélyén, az elmúlt időszakban azonban az emberi tevékenység hatásai őket is elérték.

Az angol környezetvédelmi csoport, a Blue Planet Society a közelmúltban megdöbbentő felvételt posztolt egy bojtosúszójú halról – számol be az IFLScience. A képen az látható, hogy az állat hasa tele van hulladékkal.

A Blue Planet Society az IFLScience megkeresésére azt válaszolta, hogy a fotót még 2016-ban készítette egy indonéz halász, a felvétel azonban nem kapott kellő nyilvánosságot.

A bojtosúszójú halakról sokáig úgy hitték a kutatók, hogy évmilliókkal ezelőtt kihaltak. 1938-ban azonban azonosítottak néhány egyedet Dél-Afrika partjaitól nem messze, az Indiai-óceán mélyén. Az indiai bojtosúszójú hal, a ma élő két bojtosúszójú halfaj egyike, jelenleg sebezhetőként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. A szakértők szerint nagyjából 10 000 példány maradhatott fenn a fajból.

Bár az állatokat nem szokták elfogyasztani, járulékos fogásként gyakran így is hálókban végzik.

Különleges kinézetük miatt ráadásul sokan próbálják akváriumban tartani a bojtosúszójú halakat. Igaz, az állatok nem élnek sokáig fogságban.

A Blue Planet Society a megdöbbentő kép megosztásával arra akarta felhívni a figyelmet, hogy változtatnunk kell az életmódunkon. John Hourston, a szervezet alapítója szerint sok fogyasztói terméket gyártó vállalat tisztában van a veszélyes helyzettel, pénzügyi és egyéb okok miatt mégsem tesznek elég gyors lépéseket. A Blue Planet Society célja az, hogy nyomást gyakoroljanak az efféle vállalatokra.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik