Tudomány zöldövezet

Hatalmasat hibázott a bálnagyilkos cég

Az izlandi Hvalur hf két év után idén ismét bálnavadászatba kezdett. Úgy tűnik azonban, hogy a vállalatnak már a szezon elején sikerült elkövetnie egy igen súlyos hibát.

Izlandi természetvédők szerint a cég illegálisan végzett egy hibrid egyeddel július 7-én – írja az AFP.

Az érintett példány egyik szülője egy barázdás bálna, a másik pedig egy kék bálna volt.

A probléma az, hogy Izland csak a barázdás bálnák vadászatát engedélyezi.

Egyébként Izland az egyetlen ország, ahol legális a faj vadászata, igaz, Japánban tudományosnak mondott célokkal szintén szoktak bálnákat ölni.

Az engedély szerint a bálnavadászat csak barázdás bálnákra vonatkozik, és nincs kivétel

– nyilatkozta Ragnar Adalsteinsson, a Jardarvinir természetvédelmi csoport jogi képviselője. A Jardarvinir arra kéri az izlandi államügyészt, hogy vizsgálja ki, törvényt sértett-e a Hvalur hf. Amennyiben a vállalat valóban áthágta a törvényt, úgy bíróság előtt kell felelnie.

A július 7-én megölt példányról a szakértők először azt hitték, hogy egy kék bálna. Mivel a faj vadászatát 1966 óta nemzetközi szerződés tiltja, az eset óriási felháborodást keltett. A későbbi DNS-vizsgálat viszont felfedte, hogy az elpusztult egyed valójában egy hibrid volt.

A kutatók szerint az efféle hibridek nagyon ritkák, feltételezhetően még kevesebb van belőlük, mint kék bálnákból. 1983 óta csupán öt hasonló egyedet figyeltek meg Izland vizeiben.

A Hvalur hf eleinte azt állította, hogy a július 7-én kifogott állat egy barázdás bálna volt. A DNS-teszt óta ugyanakkor a cég nem adott ki közleményt.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik