Tudomány zöldövezet

Alig maradt érintetlen ökoszisztéma az óceánokban

Szakértők egy csoportja először folytatott átfogó, globális felmérést az óceáni vadonban. A kutatás eredményei igen megdöbbentőek: már csak a tengeri ökoszisztéma 13 százaléka maradt érintetlen.

A friss adatok alapján a megmaradt óceáni vadon szétszóródva helyezkedik el a sarkok, illetve bizonyos csendes-óceáni szigetek körül – írja a Phys.org.

Megdöbbentett minket, hogy milyen kevés tengeri vadon maradt

– nyilatkozta Kendall Jones, a Queenslandi Egyetem munkatársa. A szakértő hozzátette, az óceán hatalmas, a Föld mintegy 70 százalékát fedi le, de fajunk gyakorlatilag az egészet befolyásolja.

A szárazföldi ökoszisztéma esetében már jól ismert, hogy milyen súlyos hatásokkal jár az emberi tevékenység. Az óceánok állapotáról azonban viszonylag keveset tudni.

Kép: Pixabay

Az új vizsgálatban Jones kollégáival azt mérte fel, hogy miként hat 19 emberhez köthető stresszor, például a kereskedelmi hajózás vagy a műtrágya használata a tengeri vadonra. A csapat világszerte összesen 16 nagyobb óceáni területet térképezett fel. Az érintett régiók közül az egyik legrosszabb állapotban a Dél-Afrika körüli mérséklet hőmérsékletű vizek voltak – itt csupán 2000 négyzetkilométernyi érintetlen ökoszisztéma maradt.

Az eredmények ráadásul azt is felfedték, hogy csupán az érintetlen területek 5 százaléka áll védelem alatt.

Jones szerint mindez azt jelenti, hogy a még megmaradt óceáni vadon is elveszhet idővel, ha nem tesszük meg a szükséges lépéseket.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik