Tudomány zöldövezet

Begyógyszerezett tojókra támadnak a seregélyek

A hím seregély nem dalolnak azoknak a tojóknak, amelyek szervezete antidepresszánssal mérgezett. Sőt, rájuk támadnak.

A Yorki Egyetem három évig tartó kutatása kiderítette, hogy a hím seregélyek jóval agresszívebben viselkednek a tojókkal szemben, ha meghódítandó párjuk szervezete kis mennyiségben tartalmazza a széles körben elterjedt antidepresszánst, a Prozacot. A hímek ebben az esetben kevesebbet is énekeltek.

A madarak párzási viselkedésének, a dürgésnek egyik fontos eleme az ének

– idézi Sophia Whitlock kutatót az MTI.

A hímek így versengenek a nőstényekért, azért énekelnek, hogy a legjobb partnert csábítsák magukhoz. A hím seregélyek a kutatás során kétszer olyan gyakran és kétszer olyan hosszan énekeltek azon tojóknak, amelyek antidepresszáns-mentesek voltak. Ellenkező esetben gyakrabban hajszolták, karmolták és vagdalták őket.

Mérgezzük a vizeket

Ezek az első bizonyítékai annak, hogy egy antidepresszáns már kis mértékben is megzavarhatja a madarak dürgését. Mindez azért fontos, mert azok az állatok, amelyek túl lassúak a partnerválasztásban, gyakran lemaradnak a költésről

– fogalmazott Kathryn Arnold, az egyetem környezetvédelmi intézetének munkatársa.

A szakértők szerint több vadállat-populáció számának visszaesése esetében át kell gondolni, hogyan tarthatóak távol környezetükből a kémiai anyagok és a gyógyszerek. Elsősorban a folyókat terhelik egyre erőteljesebben kémiai anyagok.

Egyre rosszabb a helyzet

Amennyiben a trend folytatódik, a vizek terheltsége 2050-re kétharmadával növekedhet – áll a tanulmányban. Csak Nagy-Britanniában 2016-ban 65 millió antidepresszánst írtak fel. Ahogy más orvosi anyagok, így ezek maradványai is bekerülnek a vizekbe és többek között a madarakat is mérgezik.

A yorki tudósok azért választották a seregélyeket, mert ezek a madarak táplálékkeresésük során gyakran találkoznak víztisztító telepekkel.

Illusztráció: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik