Tudomány zöldövezet

Történelmi döntést hoztak Chilében

Pénteken Chile lett az első latin-amerikai ország, amely tilalmat rendelt el a nejlonszatyrok használatára.

A chilei képviselőház még május végén fogadta el a műanyag zacskók tilalmára vonatkozó törvényjavaslatot, most pedig bejelentették a törvény életbe lépését.

Chilében évente nagyjából 3,4 milliárd nejlonszatyrot használnak el, egy lakosra tehát évi 200 zacskó jut. Egy-egy szatyor átlagosan 15-30 percig van használatban, viszont a teljes lebomlás 400 évet vesz igénybe. Chile így óriási mértékben járul hozzá a környezetszennyezéshez. Remélhetőleg az új törvény ezen változtatni fog.

Meg szeretném osztani önökkel az örömöt, hogy mától életbe lép a törvény

– mondta Sebastian Pinera elnök egy Santiagóban megrendezett nyilvános ünnepségen – írja az AFP. Pinera szerint ezzel komoly lépést tettek a tisztább Chile felé. A ceremónián a járókelőknek szövetből készült szatyrokat osztogattak, ezzel hívva fel a figyelmet a műanyag zacskók alternatívájára.

Gyomorforgató: szeméttengerré változott a trópusi paradicsom
Sokkoló felvétel készült Santo Domingo tengerpartján.

A törvény értelmében a nagyobb vállalatoknak hat hónapjuk, a kisebbeknek pedig két évük lesz a nejlonszatyrok kivonására. Az élelmiszerek védelméhez elengedhetetlen műanyag csomagolásokat viszont továbbra is használhatják.

A fél, illetve két év leteltéig a cégek egy-egy vásárlás során maximum két műanyag zacskót adhatnak a vevőknek. A türelmi idő letelte után igen jelentős, nagyjából 100 000 forintos büntetésre számíthatnak azok, akik nejlonszatyrot árusítanak.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik