Tudomány zöldövezet

Csoda történt a Bud Spencer parkban

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2018. 08. 03. 12:04

Aprócska erdő nőtt ki egy kivágott fa gyökereiből Óbuda szívében – a különös annyi benne, hogy nyitott szemmel járva akár még a HÉV ablakán kinézve is lenyűgözheti az embert a természet ereje.
Korábban a témában:

Óbudán járunk a Kaszásdűlői lakótelepen, egészen pontosan a híres Bud Spencer parkban. Nem egy óriási terület, ezért talán nagyképűségnek hangzik a park északkeleti csücskét megjelölni helyszínként, de panellakóként hadd legyen ennyi örömünk.

Nemrég még jókora, ránézésre is több évtizedes nyárfa fa állt ott, közvetlenül a kültéri kondipark mellett. Nyilván valamiért veszélyessé vált, ezért néhány hete kivágták, annak rendje és módja szerint a tuskót is eltávolították, a fa helyét most még másfél méteres kopasz folt jelzi, de hamarosan benövi a fű.

Kirobbant az élet

És itt jön a természet csodája, a halott fából kirobbant az élet. Az egykori törzs körül jó 20 méteres körzetben 100-150 kis csemete bújt elő a földből, 20-40 centisek lehetnek. Sokra feltehetően nem viszik, a következő kaszálással eltűnnek, de nem is ez a lényeg, hanem maga a jelenség.

Sarjadzásnak nevezik, amikor a fa kivágása erőteljes növekedési folyamatot indít be a növényben, és a talaj közelében futó gyökerekből sarjak, »csemeték« nőnek ki. Ezt használjuk ki egyébként szelídebb módon a tavaszi metszés során is, amikor a sérülések új hajtások növekedését serkentik

– magyarázza a 24.hu-nak Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Esetünkben ha tegyük fel érintetlenül hagynánk a területet mindegyik növény szépen elkezdene kifejlődni, végül az egymással való versengés eredményeként akár többen is teljes értékű fává válnának létrehozva egy apró erdőfoltot.

Évtizedekig „próbálkozhat”

Sok fajt, így a nyárfát is lehat ily módon sokasítani, a szakma ivartalan szaporításnak nevezi a módszert: a sarjakat elég kiásni, a megfelelő helyre ültetni és gondozni.

A Bud Spencer parkban feltehetően kaszák oldják majd meg a helyzetet, de a fa jó ideig nem adja még fel:

Az öreg fa gyökere hamarosan elpusztul, nem »próbálkozik« többé, ám a sarjak már önálló gyökereket eresztettek, amelyekből a sorozatos vágás ellenére is évekig, évtizedekig előbukkannak majd az új hajtások

– mondja a szakember.

Ahogy az elején utaltunk rá, teljesen természetes, mondhatni átlagos jelenségről van szó, az ember azért mégis rácsodálkozik, amikor panelrengeteg közepén szembesül a természet lenyűgöző jelenségeinek egyikével.

Végül még valami a filozófia és biológia határáról. Ha egy ilyen sarj megmarad, az nem az öreg fa túlélése, hanem egy új élet kezdete: 2-3 év múlva őt két-három éves fának nevezzük tekintett nélkül arra, milyen idős növényből származik.

Illusztráció: MTI/EPA/Jens Kalaene

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.