Tudomány zöldövezet

Csoda történt a Bud Spencer parkban

Aprócska erdő nőtt ki egy kivágott fa gyökereiből Óbuda szívében – a különös annyi benne, hogy nyitott szemmel járva akár még a HÉV ablakán kinézve is lenyűgözheti az embert a természet ereje.

Óbudán járunk a Kaszásdűlői lakótelepen, egészen pontosan a híres Bud Spencer parkban. Nem egy óriási terület, ezért talán nagyképűségnek hangzik a park északkeleti csücskét megjelölni helyszínként, de panellakóként hadd legyen ennyi örömünk.

Nemrég még jókora, ránézésre is több évtizedes nyárfa fa állt ott, közvetlenül a kültéri kondipark mellett. Nyilván valamiért veszélyessé vált, ezért néhány hete kivágták, annak rendje és módja szerint a tuskót is eltávolították, a fa helyét most még másfél méteres kopasz folt jelzi, de hamarosan benövi a fű.

Kirobbant az élet

És itt jön a természet csodája, a halott fából kirobbant az élet. Az egykori törzs körül jó 20 méteres körzetben 100-150 kis csemete bújt elő a földből, 20-40 centisek lehetnek. Sokra feltehetően nem viszik, a következő kaszálással eltűnnek, de nem is ez a lényeg, hanem maga a jelenség.

Sarjadzásnak nevezik, amikor a fa kivágása erőteljes növekedési folyamatot indít be a növényben, és a talaj közelében futó gyökerekből sarjak, »csemeték« nőnek ki. Ezt használjuk ki egyébként szelídebb módon a tavaszi metszés során is, amikor a sérülések új hajtások növekedését serkentik

– magyarázza a 24.hu-nak Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Esetünkben ha tegyük fel érintetlenül hagynánk a területet mindegyik növény szépen elkezdene kifejlődni, végül az egymással való versengés eredményeként akár többen is teljes értékű fává válnának létrehozva egy apró erdőfoltot.

Évtizedekig „próbálkozhat”

Sok fajt, így a nyárfát is lehat ily módon sokasítani, a szakma ivartalan szaporításnak nevezi a módszert: a sarjakat elég kiásni, a megfelelő helyre ültetni és gondozni.

A Bud Spencer parkban feltehetően kaszák oldják majd meg a helyzetet, de a fa jó ideig nem adja még fel:

Az öreg fa gyökere hamarosan elpusztul, nem »próbálkozik« többé, ám a sarjak már önálló gyökereket eresztettek, amelyekből a sorozatos vágás ellenére is évekig, évtizedekig előbukkannak majd az új hajtások

– mondja a szakember.

Ahogy az elején utaltunk rá, teljesen természetes, mondhatni átlagos jelenségről van szó, az ember azért mégis rácsodálkozik, amikor panelrengeteg közepén szembesül a természet lenyűgöző jelenségeinek egyikével.

Végül még valami a filozófia és biológia határáról. Ha egy ilyen sarj megmarad, az nem az öreg fa túlélése, hanem egy új élet kezdete: 2-3 év múlva őt két-három éves fának nevezzük tekintett nélkül arra, milyen idős növényből származik.

Illusztráció: MTI/EPA/Jens Kalaene

Ajánlott videó

Olvasói sztorik