Tudomány

Duplán szerencsétlen a mai nap

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2018. 07. 13. 06:30

Péntek 13. tragédiája a paradicsomi időktől ível napjainkig, mind a nap, mind a dátum egyenként is sötét árnyakat hordoz. Annak ellenére, hogy már tudjuk: a legszerencsétlenebb nap valójában szerda, és nyolcadika.
Korábban a témában:

Péntek 13. a legszerencsétlenebb nap, és manapság a legismertebb, legtöbb hívet felsorakoztató babonaság. Talán azért, mert baljós szám és baljós nap találkozik benne, ám egyáltalán nem olyan ritka, hogy valamilyen világvégének még ne kellett volna bekövetkeznie miatta: csak idén ez már a második alkalom, de tavaly is pont kétszer bukkant fel a fekete kettős, és jövőre is kétszer fog.

Áprilisban (13-án, pénteken) jelent meg a CIG Pannónia EMABIT Zrt. elemzése, ami teljes adatbázisának hat évre visszamenő adatai alapján megállapítja: az évet tekintve a legtöbb káresemény szerda 8-án következik be, azaz nem péntek 13. a legszerencsétlenebb nap. A részleteket itt olvashatja:

Tényleg a péntek 13 a legszerencsétlenebb nap?
A statisztikák alapján úgy tűnik, pénteken kevésbé kell aggódni.

A péntek

Nézzük most, mi lehet a hiedelem alapja, amihez szét kell választanunk a két összetevőt. A péntek ősidők óta a hét legbaljóslatúbb napja, egyesek szerint Éva pénteken vitte bűnbe Ádámot, vagyis az eredendő bűn a hét ötödik napjára datálható.

Fontosabb, miszerint a Római Birodalomban ezen a napon tartották a kivégzéseket, így Jézust is pénteken feszítették, nem csoda hát, hogy a keresztény társadalmakban végleg elvesztette becsületét.

Olyannyira, hogy a néphit szerint a péntek a gonosz napja, amibe az ember ilyenkor belefog, az csakis rosszul sülhet el. Nem szabad házasságot kötni, új helyre költözni, munkát váltani, hosszú útra indulni, sorolhatnánk sokáig.

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora

A 13

A 13-ra is bibliai történet miatt tekintünk ferde szemmel. A zsidó misztikában a 12-es tökéletes szám, a sor következő tagja ennek megbomlását jelentette. Jézusnak is 12 tanítványa volt, nyilván nem véletlenül. Az utolsó vacsoránál 13-an foglaltak helyet az asztalnál, egyesek azt is tudni vélik, hogy utolsóként, azaz tizenharmadikként épp az áruló Júdás foglalta el helyét Jézus mellett.

Sőt, egyikük meghalt, máig tartja magát a babona, miszerint ha 13-an ülnek egy asztalnál, valaki közülük meg fog halni.

Ráadásul holdhónapból is 13 adódik egy évben, amit a pogány évszámítás, ünnepek miatt igyekezett demonizálni a középkori egyház. Másrészt a holdciklusok a nőiséggel, a női termékenységekkel is kapcsolatba hozhatók, amit ugyancsak igyekeztek elnyomni, kordában tartani.

Templomosok terjesztették

Lássuk be, péntek 13-ával tetézve tényleg elég ijesztő főleg azok után, ami 1307. október 13-án, egy pénteki napon történt. IV. Fülöp francia király hátborzongató, összehangolt akciót indított a templomos lovagok elfogására, vagyonuk lefoglalására. A vád ellenük árulás volt, szimónia és romlott erkölcs, vagyis a tagok istentelen, ördöggel cimboráló életmódja. Kínvallatásnak vetették alá őket, és többségüket máglyán megégették.

Az igazi indok persze az volt, hogy a Szentföld elvesztése után a rend Európába költözött, ahol roppant vagyona, a pápától kapott kiváltságai okán államként működött az államban. Mentve voltak mind a világi, mind az egyházi törvények alól, felelősséggel egyedül Szent Péter utódjának tartoztak.

Emellett amolyan nemzetek feletti banki tevékenységet folytattak, mondhatni ők irányították a keresztény világ pénzügyeit. Túlzott önállóságuk a francia központi monarchia kiépítésének egyik fő akadálya volt, “veszniük kellett”. De nem sikerült minden templomost kiirtani, a túlélők más lovag- és szerzetesrendekben, zsoldosseregekben találtak menedéket. És vitték magukkal annak a szörnyű péntek 13-ának történetét…

(Kiemelt képünkön egy fekete jaguár. Fotó: MANUEL COHEN / MCOHEN)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.