Tudomány

Tényleg a péntek 13 a legszerencsétlenebb nap?

Vajon tényleg péntek 13. a legszerencsétlenebb nap? Kétszer-háromszor annyi kár következik be hétköznapokon, mint hétvégén – derült a CIG Pannónia EMABIT Zrt. elemzéséből. A biztosító, hogy utánajárjon a közkeletű hiedelemnek hat évre visszamenőleg megvizsgálta a káreseteket tartalmazó teljes adatbázisát.

Több tízezernyi adat vizsgálatából kiderült, a legtöbb káresemény hétfőn történik: az összes káreset egyötöde a hét első napján következik be. Összességében az évet tekintve a legtöbb káresemény szerda 8-án következik be, azaz nem péntek 13. a legszerencsétlenebb nap.

Ha külön vesszük a különböző biztosítási formákat, akkor az autósoknak hétfőn kell nagyon figyelni, kocsival a legtöbb káreset hétfő 18-án következik be. A vagyon- és felelősségbiztosítás tekintetében a szombat a kritikus, összességében pedig a szerda a legkritikusabb nap.

Azt is megnézték, mikor történik a legnagyobb kár: autósoknál csütörtök, vagyon esetén a szombat a legveszélyesebb nap – ezeken a napokon a kárérték az átlag háromszorosa. Az egész évet nézve a szombat 24-e kritikus, ezért legközelebb 2018. november 24-én, szombaton figyeljünk majd.

Kutatásunk végre választ adott az emberiséget évtizedek óta foglalkoztató nagy kérdésre. Babonaság péntek 13. különlegességében hinni, bár, ha fekete macskát látok, én is visszafordulok. A rendelkezésünkre álló adatok szerint ez a nap semmiben sem különbözik más napoktól

– összegezte Busa Zoltán, a biztosító vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik