Tudomány

Évszázadok óta várt felfedezésre a templomos lovagok föld alatti rejtekhelye

A templomos lovagrend nevét szinte mindenki ismeri. A csoport megalakulása után viszonylag hamar nagy gazdagságra és befolyásra tett szert, ezért sokaknak szúrta a szemét. A titokzatos rendet végül brutális eszközökkel számolták fel. Napjainkban a rejtélyes templomosok nem csupán a történészek és régészek, hanem az írók fantáziáját is megmozgatja.

Néhány évvel ezelőtt egy ember alkotta üreget fedeztek fel egy Shropshire-i gazda birtoka alatt. Kezdetben a barlangot lehetetlen volt megközelíteni, ugyanis az egyetlen bejárata egy apró lyuk volt. A későbbi munkálatok során sikerült kiszélesíteni a bejáratot, így a szakértők felfedezhették, hogy odabent egy korábban ismeretlen föld alatti templom található, melyet maguk a lovagok alakítottak ki és használtak.

A közelmúltban egy birminghami fotós, Michael Scott úgy döntött, ellátogat az üreghez, és rögzíti a rejtekhely látványát.Elképesztő, hogy milyen remek állapotban konzerválódott a barlang. A templom napjainkban, több mint 700 évvel a kivájása után is szinte eredeti formájában csodálható meg.

A szakértők úgy vélik, hogy a szent helyet azért alakították ki a templomosok, hogy elrejtőzhessenek a kíváncsi szemek elől. Az üreg feltehetőleg nem csak imaházként, hanem raktárként is funkcionált.

A föld alatti építménynek igen egyedi a szerkezete, hajója ugyanis kerek. A kutatók szerint nem véletlenül, a templomosok a kialakításkor a jeruzsálemi Szent Sír-templom vonásait akartak utánozni – a hagyomány szerint a komplexum Jézus Krisztus megfeszítésének és feltámadásának helyén épült.

A barlangot 2012-ben lezárták, mivel borzasztó állapotba került, a falakat graffitik “ékesített”, a bejáratnál pedig szeméthalmok álltak. A tiltás ellenére a megfelelő engedély megszerzésével továbbra is látogatható a templom.

Nem lehetetlen, hogy Európában és a Közel-Keleten még számtalan ilyen rejtett templomos menedék vár felfedezésre. A kutatók szerint a többségük a Szentföldön lehet.

Miután a kereszteseket kiszorították a Közel-Keletről, a templomosok támogatottsága csökkent. A francia IV. “Szép” Fülöp korára a rend túl titokzatossá és hatalmassá vált, így sokan fenyegetőnek vélték. A csoportról megdöbbentő pletykák terjedtek, végül egyre többen kezdtek ellenséget látni a templomosokban.

1307-ben a francia uralkodó elrendelte a rendtagok letartóztatását és megkínzását. A kicsikart hamis vallomások felhasználásával és V. Kelemen pápa támogatásával végül 1312-ben több vezetőt, így a nagymestert is kivégezték, a rendet felszámolták. A titokzatos múlt és a tragikus vég miatt később a lovagrend legendássá vált.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik