Tudomány zöldövezet

Olcsóbb kiszűrni a szén-dioxidot a levegőből, mit eddig hittük

Az atmoszférában található szén-dioxid kiszűrése egy igen költséges eljárás, ezért egyelőre nem használható a klímaváltozás elleni harcban. Egy új kutatás szerint ugyanakkor a technológia egyre közelebb kerül ahhoz, gazdaságilag is érdemes legyen használni.

A Carbon Engineering vállalat 2015 óta üzemeltet egy kísérleti szén-dioxid-kivonó telepet Brit Columbiában. Az tesztüzemet a szakértők arra használják, hogy felmérjék, mennyire költséges az efféle technológia fenntartása. Az Amerikai Fizikai Társaság 2011-es becslése szerint a módszerrel egy tonna szén-dioxid semlegesítése nagyjából 600 dollárba kerül.

A Carbon Engineering új jelentése szerint azonban mára az érték jelentősen csökkent – írja a Nature.

Egy új teszt során a szakértőknek sikerült úgy átalakítaniuk a rendszert, hogy 94 dollár per tonnára csökkentsék a szűrés költségét.

A 2009-ben alapított cég azon kevés vállalatok közé tartozik, amely közvetlen légbefogással próbálja megtisztítani az atmoszférát az üvegházhatású gáztól. A szén-monoxid szűrésével emellett Svájcban és Izlandon kísérleteznek, ezekben az országokban a Climeworks tart fenn üzemeket. Utóbbi cég szerint technológiájuk 5-10 éven belül válhat kellően olcsóvá.

A Carbon Engineering telephelyén a levegőt olyan tornyokon fújják keresztül, amelyek kálium-hidroxid-oldatot tartalmaznak. Az anyag reakcióba lép a szén-dioxiddal, majd egy hosszabb feldolgozási folyamat végén kalcium-karbonát golyócskák jönnek létre. Ezeket felmelegítik, így szén-dioxid szabadul fel belőlük, amelyet aztán egy csővezetékkel a talajba vezetnek. A cég a gázt felhasználva szintetikus üzemanyagokat hozna létre, így csökkentve a szűrés költségeit.

David Keith, a Carbon Engineering vezető kutatója és a Harvard Egyetem munkatársa szerint

a vállalat az üzemanyagot literenként egy dollárért állíthatná elő.

Klaus Lackner, az Arizonai Állami Egyetem szakértője hozzátette, a technológia egyre közelebb kerül ahhoz, hogy gazdaságilag is megvalósítható legyen.

Hétmillióan halnak meg évente a légszennyezettség miatt
A világon 10 emberből 9 súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni.

Az eljárás költségét természetesen számos tényező befolyásolhatja, így a régió sajátosságai, az energiaárak, illetve az esetleges kormányzati támogatás.

Jelenleg az Európai Unióban olcsóbb az egy tonnányi szén-dioxidra kivett adó, mint amennyiből a Carbon Engineering eljárásával egy tonnányi gáz kiszűrhető. Azokon a területeken azonban, ahol a szén-dioxid átalakításával keresletképes üzemanyagot termelhetnek, a technológiára izgalmas jövő vár.

A Carbon Engineeringnél abban reménykednek, hogy létrehozhatnak olyan egy üzemet, ahol 2021-re napi 200 hordó üzemanyagot állíthatnak elő. Később egy olyan kereskedelmi telephelyet is felépítenének, ahol már napi 2000 hordót termelhetnek.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik