Tudomány az élet nagy kérdései

Teljesen elborulhat az agyunk az éhségtől, de miért?

Az, hogy az ember kényelmetlenül érzi magát az éhségtől, nem meglepő. Az már inkább furcsa, hogy sokan kifejezetten ingerültté válnak, igazi elviselhetetlen szörnnyé változnak, ha nem jutnak időben ételhez. Az éhség során jelentkező harag hátterében viszonylag jól feltérképezett biológiai folyamatok állnak.

A szervezetünkbe bejutó szénhidrátok, fehérjék és zsírok mind cukorrá, aminosavakká és szabad zsírsavakká alakulnak. A tápanyagokat aztán a véráram a test megfelelő helyére szállítja, hogy energiaként felhasználja őket az adott terület.

Ha az ember nem jut ételhez, a véráramban keringő tápanyagok aránya idővel lecsökken. A legtöbb szerv és szövet jó darabig bírja a nélkülözést, ugyanis testünk nagy része több tápanyagtípust is képes használni.

Az agy azonban viszonylag gyorsan reagál a vércukorszint zuhanására, ugyanis csak a glükózra támaszkodik. A Quartz szerint ha a vércukorszint kellően lezuhan, az agy akár olyan jelzéseket is adhat, mintha az ember életveszélyben lenne.

Nem csoda, hogy az embernek kevésbé megy a koncentráció, és több hibát vét, amikor leesik a vércukorszintje. Az éhség ráadásul azt is megnehezítheti, hogy a szociális normáknak megfelelően viselkedjünk.

Kép: Thinkstock

Az agy emellett egyéb módon is előidézheti az éhséggel jelentkező ingerlékenység kialakulását.

Amikor a vércukorszint csökken, az agy olyan utasításokat ad bizonyos szerveknek, melyeknek hatására glükózszintet növelő hormonok szabadulnak fel.

Ezen hormonok között viszont akad kettő, a kortizol és az adrenalin, melyek a stresszhormonok közé sorolhatóak.

Ez a két hormon nemcsak a vércukorszint zuhanása miatt, hanem egyéb fizikailag stresszes helyzetekben is felszabadulhat. Az adrenalin például az „üss vagy fuss” helyzetek jellegzetes hormonja.

Az éhséggel járó dühöt genetikai tényezők is okozhatják. Van olyan gén, amely az éhség során az agyban felszabaduló neuropeptid Y előállítását kontrollálja. Ez a vegyület azonban az agressziót és haragot szabályzó Y1 receptor működését is befolyásolja. Éppen ezért a magas neuropeptid Y-szinttel rendelkező személyek hajlamosabbak lehetnek haragossá válni, ha nem jutnak időben táplálékhoz.

Szerencsére van módszer az ingerlékenység elkerülésére: nem meglepő módon enni kell, még mielőtt az ember éhessé válna.

A valódi trükk viszont az, hogy tápanyagokban gazdag ételt fogyasszunk, hogy szervezetünkben minden a megfelelő szinten maradjon.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik