Tudomány zöldövezet

India ad otthont idén a környezetvédelmi világnapnak

Újdelhi nyomornegyede, Tajmur Nagar a szennyezés és a hulladék szimbóluma. A kerület az egyik fő oka annak, hogy az indiai főváros a világ egyik legszennyezettebb településének számít.

Az idei környezetvédelmi világnapnak India ad otthont – írja az AFP. Az 1973 óta minden év június 5-én megrendezett világnap célja az energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése és a környezetszennyezés megelőzése.

Mindebből azonban valószínűleg igen keveset érzékelnek Tajmur Nagar lakói, akik mélyszegénységben élik mindennapjaikat a hulladékhalmokkal teli negyedben. A városrész egyike Delhi azon kerületeinek és India azon részeinek, ahol a szennyezettség, különösen a műanyagfelhalmozódás, óriási problémát jelent.

2018-ban a környezetvédelmi világnap fő témája épp a műanyag-szennyezés lesz. Az esemény során Indiában parttisztító programokkal, zöld technológiákat bemutató kiállításokkal és művészeti installációkkal próbálják majd felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Tajmur Nagarban a szemét szó szerint ellepi az utcákat (kép:/AFP PHOTO/Dominique/FAGET/Abhaya Srivastava)

India évente 5,6 millió tonna műanyaghulladékot termel, Delhi pedig az ország egyik legnagyobb előállítója. A városban 2009-ben tilalmat rendeltek el a nejlonszatyrok használatára, a rendeletet pedig később minden műanyag csomagolóra és egyszer használatos műanyagra kiterjesztették.

A tilalom ellenére azonban a zacskókat és egyéb műanyagokat továbbra is használják.

Ennek elsődleges oka az, hogy Tajmur Nagar és a város szennyezettebb kerületeinek lakói nem sokat tudnak a műanyagok káros hatásairól.

Olyan, mintha a pokolban élnénk. Műanyaghulladékot látni mindenhol. Szegények vagyunk, és nem tehetünk mást, itt élünk és halunk meg

– nyilatkozta Srepal Szingh helyi hulladékkereskedő.

A férfi szerint 40 évvel ezelőtt, amikor még kevesebben éltek a területen, a városrész jóval tisztább volt. Mára a helyzet olyan súlyossá vált, hogy az esős évszak során a csatornákból feltörő szennyezett víz elárasztja az otthonokat. A malária és a hasmenés miatt a helyi gyerekek rendszeresen hiányoznak az iskolákból.

Tajmur Nagar állapota egész Indai helyzetét jól szemlélteti. A kerület két folyamatosan fejlődő, tehetősebb negyed közé van beékelődve. A szemétbe merülő városrész és a két előkelőbb terület az ország aszimmetrikus fejlődésének tökéletes szimbóluma.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.