Tudomány zöldövezet
Portrait of a black (hooked-lipped) rhinoceros (Diceros bicornis)

Fél évszázad után tértek vissza a keskenyszájú orrszarvúk Csádba

24.hu
24.hu

2018. 05. 07. 12:20

A keskenyszájú orrszarvúk az orvvadászat miatt tűntek el Csád területéről mintegy 50 évvel ezelőtt. Egy új természetvédelmi projektnek köszönhetően azonban a közelmúltban ismét megjelent a faj az ország déli részén.
Korábban a témában:

A keskenyszájú orrszarvúk egy kormányok közti együttműködésnek köszönhetően térhettek vissza a közép-afrikai ország területére – számol be az IFLScience. A szakértők két hímet és négy nőstényt telepítettek át Dél-Afrikából azzal a céllal, hogy új populációt alapítsanak egy csádi nemzeti parkban.

Az országban egykor két rinocéroszalfaj volt őshonos: az északi szélesszájú orrszarvú és a nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvú. Előbbi élőlény utolsó hím példánya idén márciusban pusztult el, utóbbi alfaj pedig 2011-ben halt ki.

Napjainkban Dél-Afrikában él a világ rinocéroszainak 80 százaléka. 2017-ben Csád és Dél-Afrika hat keskenyszájú orrszarvú áttelepítésében állapodott meg, a példányokat a Zakouma Nemzeti Park területén szerették volna elhelyezni.

Tavaly Csád kormánya egy nonprofit szervezettel, az African Parks-szal is megegyezett. A szerződéssel a csoport magára vállalta a Zakouma Nemzeti Park igazgatását és védelmét.

A projekt csúcspontja múlt hét csütörtökön jött el, amikor átszállították az egyedeket a park területére.

Az állatokat a 15 órás út megkezdése előtt elaltatták. Az élőlények számára speciális ládákat hoztak létre, hogy minél kellemesebben teljen számukra az utazás.

A rinocéroszokat a telepítést megelőzően három hónapon keresztül egy megerősített, titkos helyen őrizték. Az egyedeket végül rendőri kísérettel szállították át a Port Elizabeth-i reptérre.

A szakértők következő célja az, hogy eltávolítsák az állatok szarvát, így téve őket értéktelenné a vadorzók szemében. A példányokat emellett nyomkövetőkkel is el akarják látni.

Kép: Thinkstock

Tavaly csak Dél-Afrikában több mint ezer rinocéroszt öltek meg a vadorzók. Bár számos természetvédelmi projekt indult az állatok védelmére, a szarvuk iránti kereslet miatt továbbra is súlyosan fenyegeti őket az orvvadászat.

Az African Parks tavaly részt vett a keskenyszájú orrszarvúk ruandai betelepítésében, 2003-ban pedig Malawiban vállalták el a faj beköltöztetését. Remélhetőleg a legújabb, csádi projekt is sikeres lesz.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.