Tudomány zöldövezet
Portrait of a black (hooked-lipped) rhinoceros (Diceros bicornis)

Fél évszázad után tértek vissza a keskenyszájú orrszarvúk Csádba

24.hu
24.hu

2018. 05. 07. 12:20

A keskenyszájú orrszarvúk az orvvadászat miatt tűntek el Csád területéről mintegy 50 évvel ezelőtt. Egy új természetvédelmi projektnek köszönhetően azonban a közelmúltban ismét megjelent a faj az ország déli részén.
Korábban a témában:

A keskenyszájú orrszarvúk egy kormányok közti együttműködésnek köszönhetően térhettek vissza a közép-afrikai ország területére – számol be az IFLScience. A szakértők két hímet és négy nőstényt telepítettek át Dél-Afrikából azzal a céllal, hogy új populációt alapítsanak egy csádi nemzeti parkban.

Az országban egykor két rinocéroszalfaj volt őshonos: az északi szélesszájú orrszarvú és a nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvú. Előbbi élőlény utolsó hím példánya idén márciusban pusztult el, utóbbi alfaj pedig 2011-ben halt ki.

Napjainkban Dél-Afrikában él a világ rinocéroszainak 80 százaléka. 2017-ben Csád és Dél-Afrika hat keskenyszájú orrszarvú áttelepítésében állapodott meg, a példányokat a Zakouma Nemzeti Park területén szerették volna elhelyezni.

Tavaly Csád kormánya egy nonprofit szervezettel, az African Parks-szal is megegyezett. A szerződéssel a csoport magára vállalta a Zakouma Nemzeti Park igazgatását és védelmét.

A projekt csúcspontja múlt hét csütörtökön jött el, amikor átszállították az egyedeket a park területére.

Az állatokat a 15 órás út megkezdése előtt elaltatták. Az élőlények számára speciális ládákat hoztak létre, hogy minél kellemesebben teljen számukra az utazás.

A rinocéroszokat a telepítést megelőzően három hónapon keresztül egy megerősített, titkos helyen őrizték. Az egyedeket végül rendőri kísérettel szállították át a Port Elizabeth-i reptérre.

A szakértők következő célja az, hogy eltávolítsák az állatok szarvát, így téve őket értéktelenné a vadorzók szemében. A példányokat emellett nyomkövetőkkel is el akarják látni.

Kép: Thinkstock

Tavaly csak Dél-Afrikában több mint ezer rinocéroszt öltek meg a vadorzók. Bár számos természetvédelmi projekt indult az állatok védelmére, a szarvuk iránti kereslet miatt továbbra is súlyosan fenyegeti őket az orvvadászat.

Az African Parks tavaly részt vett a keskenyszájú orrszarvúk ruandai betelepítésében, 2003-ban pedig Malawiban vállalták el a faj beköltöztetését. Remélhetőleg a legújabb, csádi projekt is sikeres lesz.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.