Tudomány zöldövezet

A kihalás szélén áll a tavaly felfedezett orangutánfaj

Egy nemzetközi kutatócsapat szerint a tavaly Szumátrán azonosított tapanuli orangutánt a kihalás fenyegeti. Az állatot súlyosan érinti az orvvadászat, élőhelyét pedig a fakitermelés és a beruházások is veszélyeztetik.

William Laurance, a James Cook Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint 40 éves pályafutása során nem látott még ilyen drámai helyzetet.

Ez csupán a hetedik emberszabású majomfaj, melyet felfedeztek, és a szemünk láttára pusztulhat ki

– nyilatkozta Jatna Supriatna, az Indonéziai Egyetem szakértője és a kutatócsoport tagja.

A csapat szerint kevesebb mint 800 tapanuli orangután maradt. A fajt súlyosan fenyegetik a beruházások, az erdőirtás és az orvvadászat. Az orangutánok élőhelye ráadásul rendkívül kicsire zsugorodott.

Új orangutánfajt fedeztek fel
A szakértők szerint az új faj az orangutánok legősibb képviselője.

A kutatók úgy vélik, hogy a legnagyobb fenyegetést a Batang Toru gátépítő projekt jelenti. Amennyiben a hatalmas gátat felépítik, az orangutánok élőhelyének egy jelentős része víz alá kerülhet, a maradék területeken pedig újabb utakat alakíthatnak ki. A projekt mögött kínai bankárok állnak, a kivitelezést pedig egy kínai állami cég végezheti.

A kutatók szerint a majmok csak olyan térségekben képesek fennmaradni, ahol gyakorlatilag egyáltalán nincsenek utak. Ezek a területek viszont az illegális fakitermelésnek és az orvvadászatnak kedveznek.

Az orangutánok tehát jelenleg sehol sincsenek biztonságban.

A szakértők arra jutottak, hogy a gát létrehozása ökológiai Armageddont fog jelenteni a faj számára, ezért azonnali lépésekre van szükség az orangutánok védelmében.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Tim Laman)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik