Tudomány zöldövezet

Ismét nőtt a súlyosan veszélyeztetett jávai orrszarvú egyedszáma

A jávai orrszarvúk egyedszáma az európai gyarmatosítók megjelenése óta folyamatosan csökkent, az utóbbi időkben azonban sikerült pozitív eredményeket elérni a természetvédőknek. A becslések alapján napjainkban közel 70 egyed képviseli a fajt.

Az indonéz környezetvédelmi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy egy elpusztult példány tetemére bukkantak Jáva szigetén – számol be a Mongabay.com. A 30 év körüli hím halálának hátterében természetes okok állhattak, az első vizsgálatok sem mérgezésre, sem külső sérülésekre utaló nyomokat nem mutattak ki. A szakértők a közeljövőben újabb teszteket fognak elvégezni, hogy megállapítsák a halál pontos okát.

A jávai orrszarvú (Rhinoceros sondaicus) mára csak az Ujung Kulon Nemzeti Park területén fordul elő. A park szakértői a héten szerencsére jó hírekkel is szolgáltak: fotócsapdáik képei alapján idén már két borjú is született.

A faj populációja a becslések alapján így jelenleg 68 egyedből áll.

A szakértők februárban két nőstény, Puri és Dewi mellett is láttak egy-egy borjút. A kicsik nemét egyelőre nem sikerült megállapítani.

Mamat Rahmat, a park igazgatója szerint mind izgatottak a születések miatt.

Reméljük, hogy az elnök és a környezetvédelmi miniszter el tudnak jönni, hogy elnevezzék a kicsiket

– nyilatkozta a szakértő.

Már csak két szumátrai orrszarvú maradt Malajziában
A Puntung nevű rinocérosz súlyos beteg volt, ezért el kellett altatni.

A jávai orrszarvú populációjáról azért nincsenek pontos adatok, mert a kutatók nem akarják helyszíni vizsgálatokkal megzavarni a faj szaporodását. Ehelyett fotócsapdák segítségével igyekeznek adatokat gyűjteni.

A számítások alapján a két születéssel és egy halálozással 68-ra nőtt az egyedszám. A fajt napjainkban 29 kifejlett hím, 24 kifejlett nőstény és 15 fiatal példány képviseli.

Bár az elmúlt időszakban sikerült némi javulást tapasztalni a populációnál, a faj továbbra is veszélyben van. A jávai orrszarvúk egykor Délkelet-Ázsia-szerte előfordultak, mára azonban csak Jáva nyugati csücskében lelhetőek fel. Az állatokra a betegségek és az orvvadászat mellett egy potenciális cunami is komoly fenyegetést jelenthet.

A szakértők szerint az Ujung Kulon Nemzeti Park élőlényeinek egy részét érdemes lenne más területre áttelepíteni, ezzel növelve a faj fennmaradásának esélyét. Az indonéz hatóságok és a természetvédők 2015 óta keresik a rinocéroszok újabb lehetséges otthonát.

(Kiemelt kép: AFP PHOTO/INDONESIA ENVIRONMENT MINISTRY)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik