Tudomány zöldövezet
Western Lowland Gorilla in captivity

A véltnél jóval több gorilla és csimpánz él Közép-Afrikában

24.hu
24.hu

2018. 04. 27. 09:02

Egy új kutatás szerint a véltnél sokkal több gorilla és csimpánz él Közép-Afrika esőerdeiben. Ez azonban azt is jelenti, hogy számos példány a védett területeken kívül él, ahol egyáltalán nincsenek biztonságban.
Korábban a témában:

A Samantha Strindberg, a Vadvédelmi Társaság munkatársa által vezetett csapat a Science Advances folyóiratban ismertette eredményeit. Ez volt minden idők legátfogóbb felmérése, melyet a nyugati síkvidéki gorillák és a közép-afrikai csimpánzok körében végeztek – írja az IFLScience.

Az adatok alapján a véltnél legalább 33 százalékkal több gorilla és 10 százalékkal több csimpánz él az érintett régióban. A szakértők ugyanakkor arra is rávilágítottak, hogy a populáció jelentős részét fenyegetik a fegyverek, a kórokozók és az erdőirtás.

A legfrissebb felmérés szerint mintegy 360 000 nyugati síkvidéki gorilla és 130 000 közép-afrikai csimpánz él a helyi esőerdőkben. A vizsgálat viszont azt is felfedte, hogy a gorillák egyedszáma az elmúlt nyolc évben 20 százalékkal csökkent.

Ez azt jelenti, hogy az élőlények még mindig komoly veszélyben vannak.

Strindberg aggodalmát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az állatok jelentős része a védett területeken kívül él, ahol az orvvadászok és az élőhely pusztulása mellett a betegségek is fenyegetik őket.

Kép: Thinkstock

A vizsgálatban a szakértők tízévnyi adatot gyűjtöttek össze egy 8 700 kilométer széles közép-afrikai régióról. A kutatók Egyenlítői Guinea, Kamerun, Gabon, a Kongói Köztársaság és a Közép-afrikai Köztársaság területét tanulmányozták. A csapat az elemzéshez kifinomultabb módszereket használt, mint más kutatócsoportok, és olyan elzárt helyeket is megvizsgáltak, melyeket korábban figyelmen kívül hagytak a szakértők.

Strindbergék arra jutottak, hogy az újonnan azonosított példányok mintegy 80 százaléka él a védett térségeken kívül. A kutatók szerint az állatokat a húsuk iránti kereslet, a fakitermelés és az Ebola is fenyegeti.

A szakértők bíznak benne, hogy legújabb eredményeik segíthetnek a még hatékonyabb védelmi stratégiák kidolgozásában.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.