Tudomány zöldövezet

Tízezer súlyosan veszélyeztetett teknőst találtak egy madagaszkári házban

A madagaszkári hatóságok több mint tízezer súlyosan veszélyeztetett teknősre bukkantak egy toliarai házban. Az illegálisan befogott állatokat saját védelmükben nem fogják visszaengedni a természetbe.

Soary Randrianjafizanaka, a madagaszkári környezetvédelmi ügynökség regionális igazgatója szerint a látvány siralmas volt – írja a ScienceAlert. A hatóságok Toliara városában, egy kétemeletes házban összesen 10 976 illegálisan tartott sugarasteknőst (Astrochelys radiata) találtak. A faj súlyosan veszélyeztetett.

Teknősöket tartottak a fürdőszobában, a konyhában, mindenhol a házban

– nyilatkozta Randrianjafizanaka.

A házat igen kellemetlen szag lengte körül, amely az állatok ürülékéből és vizeletéből, illetve a 180 elpusztult teknős teteméből áradt. További 574 egyed a mentési akció után a kiszáradásba, illetve fertőzésekbe halt bele. A helyszínen a hatóságok három vadorzót tartóztattak le.

A sugarasteknősök jellegzetes, sárga csíkos páncéllal rendelkeznek, májuk pedig a kínai gyógyászat egyik kedvelt alapanyaga. Emiatt az állatok gyakran esnek állatkereskedők és orvvadászok fogságába.

Az elmúlt évtizedekben a sugarasteknősök egyedszáma jelentősen csökkent. Az 1990-es években még 12 millió példány képviselte a fajt, napjainkra azonban negyedére fogyatkozott a populáció.

Astrochelys radiata kép: Thinkstock

Madagaszkáron az ingatag politikai helyzet és a gazdasági nehézségek miatt a kormány nem fektet nagy hangsúlyt a környezetvédelemre. Ennek hatásait az őshonos teknősök is megérzik.

Mivel a faj egyedeit folyamatosan az illegális befogás veszélye fenyegeti, nem valószínű, hogy a közelmúltban azonosított példányokat visszaengedik a természetbe.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik